Доступність посилання

ТОП новини

У Раді безпеки ООН планують обговорити порушення прав людини в анексованому Криму


Засідання відбудеться 6 березня
Засідання відбудеться 6 березня

На засіданні Ради безпеки ООН 6 березня планують обговорити питання про порушення прав людини в анексованому Росією Криму, повідомив представник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко у Facebook.

«До шостої річниці російської окупації в п’ятницю, 6 березня, за ініціативи України та її партнерів – Естонії, США, Німеччини, Франції, Великої Британії та Бельгії – відбудеться засідання Ради безпеки ООН за формулою Арріа щодо ситуації в АР Крим і Севастополі», – написав він.

За інформацією Ніколаєнка, планується поінформувати міжнародну спільноту про порушення прав людини на Кримському півострові.

«Обговорити шляхи активізації взаємодії між генеральним секретарем, Радою безпеки, спеціалізованими установами ООН і громадянським суспільством з метою припинення обмеження окупаційною владою основоположних прав і свобод людини. Ознайомити членів Ради безпеки з кроками, які вживає керівництво України в контексті захисту інтересів співвітчизників та деокупації українських територій», – додав український дипломат.

Він також зазначив, що в засіданні планується участь постійного представника президента України в Криму Антона Кориневича, керівництва Меджлісу кримськотатарського народу і представників українських неурядових організацій.

Засідання розпочнеться о 17:00 за київським часом.

Влітку 2019 року на засіданні Ради безпеки ООН країни Заходу закликали Росію повернути Крим. У березні 2019 року в Раді безпеки ООН пройшло спеціальне засідання, присвячене п’ятиріччю російської анексії Криму. На засіданні виступив з промовою заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

У лютому 2020 року голова МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Росія ігнорує вимоги Організації Об’єднаних Націй і порушує права людини в анексованому Криму. Він вказав на те, що в останній доповіді генерального секретаря ООН «абсолютно чітко зазначається, що саме Росія відповідає за порушення прав і свобод людини».

Раніше російська сторона наполягала, що в Криму не порушуються права місцевих жителів, а питання «належності півострова закрите, бо Крим є територією Росії».

XS
SM
MD
LG