Доступність посилання

ТОП новини

У Криму посилилося блокування українського FM-радіосигналу – правозахисники


Серед блокованих – також Радіо Крим.Реалії
Серед блокованих – також Радіо Крим.Реалії

Ситуація з прийманням українського FM-радіосигналу в окупованому Росією Криму (на півночі півострова) в червні погіршилася порівняно з попереднім моніторингом у березні, повідомляє Кримська правозахисна група.

У червні сигнал українських FM-радіостанцій чути тільки в 5 з 19 населених пунктів регіону, мовиться в повідомленні. Ще в березні мовлення українських радіостанцій за допомогою трансляційних веж, розташованих у Чонгарі і Чаплинці, було чутно в 9 населених пунктах.

При цьому кількість українських радіостанцій, які можна слухати в Криму, теж істотно скоротилася, звертають увагу правозахисники.

У Воїнці можна почути тільки одну українську радіостанцію, в Червоноармійському й Істочному – по дві радіостанції, а в Передмістному і Новоолександрівці – по три українські FM-радіостанції. Біля КПВВ «Чонгар», на окупованій території півострова, можна послухати програми п’яти українських FM-радіо, чотири українські радіостанції чутно з боку Криму біля КПВВ «Чаплинка».

У 14 населених пунктах (Вишнівка, Мартинівка, Завіт-Ленінський, Солоне Озеро, Єрмакове, Придорожнє, Зарічне, Джанкой, Овочеве, Лобанове, Зелена Нива, Красноперекопськ, Армянськ, Ішунь) на українських радіочастотах транслюють свої програми російські FM-станції.

У березні 2020 року в населених пунктах Вишнівка, Єрмакове, Придорожнє і Зелена Нива можна було почути сигнал однієї української радіостанції. У червні цей сигнал зловити не вдалося.

При цьому в 16 населених пунктах із 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української і російської. Це, вважають правозахисники, свідчить про цілеспрямоване блокування українського FM-радіомовлення російськими станціями.

Радіо «Культура», «Промінь», «Армія FM» і «Нова Каховка» чутно в двох населених пунктах із усього списку, Радіо «НВ» – в трьох, «Українське радіо» і Радіо Крим.Реалії – в одному з 19 перевірених.

Таким чином, мовиться в повідомленні Кримської правозахисної групи, в порівнянні з березнем 2020 року на півночі Криму суттєво зменшилася покриття FM-мовлення Радіо Крим.Реалії, яке раніше було чутно в шести населених пунктах зі списку. Поширення сигналу радіостанції «Армія FM» скоротилося з чотирьох населених пунктів до двох.

Мовлення українських FM-станцій із телерадіовежі, розташованої в Чаплинці, в північному Криму заглушують такі російські радіостанції:

  • частоту радіо «Культура» 95,3 – радіо «Крим»;
  • частоту «Перець FM» 96,4 – радіо «Море»;
  • частоту радіо «Мейдан» 102,3 – «Спутнік»;
  • частоту радіо «Хаят» 103,5 – «Маяк»;
  • частоту радіо «Промінь» 106,4 – «Ватан Седаси».

Мовлення українських FM-станцій із телерадіовежі, розташованої в Чонгарі, в північному Криму перекривають такі російські станції:

  • частоту «Українського радіо» 100,7 – радіо «Спутнік»;
  • частоту радіо «Промінь» 102,6 – «Весті»;
  • частоту «Армія FM» 103 – радіо «Крим»;
  • частоту Радіо «НВ» 104,1 – радіо «Море»;
  • частоту Радіо Крим.Реалії 105,9 – «Весті»;
  • частоту радіо «Херсон FM» 107,8 -–«Ватан Седаси».

Монітори КПГ за допомогою автомагнітол перевірили, які українські FM-радіостанції можна послухати в 19 населених пунктах північного Криму: містах Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой, а також у населених пунктах, що розташовані вздовж основних автодоріг, – Ішунь, Зелена Нива, Вишнівка, Червоноармійське, Істочне, Новоолександрівка, Мартинівка, Солоне Озеро, Завіт-Ленінський, Єрмакове, Придорожнє, Передмістне, Зарічне, Овочеве, Лобанове, Воїнка.

«Таким чином, окупаційна влада Криму позбавила громадян України доступу до інформації незалежних українських радіостанцій. При цьому влада Росії повністю ігнорує той факт, що глушіння радіосигналів заборонено Міжнародною конвенцією електрозв’язку в 1947 році і Генеральною асамблеєю ООН у 1950 році», – наголошують правозахисники.

За їхніми словами, дії російської влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами державної російської пропаганди. За допомогою цієї практики кримчан позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і порушення у сфері прав людини, які регулярно відбуваються в Криму. Підконтрольні Кремлю російські ЗМІ приховують більшість таких фактів від жителів півострова. Інформаційна ізоляція окупованого півострова посилюється, що грубо порушує стандарти свободи слова, а також дає державі-окупантові додаткові можливості для подальшого порушення прав і свобод людини в Криму.

«Для запобігання цьому необхідно, щоб демократичні країни посилили тиск на владу Росії з вимогою припинити цензуру, необґрунтовані блокування й інші форми обмеження свободи незалежних медіа на території Криму. Правоохоронним органам України необхідно ретельно розслідувати факти незаконного блокування медіа і захоплення радіочастот у Криму в контексті міжнародного збройного конфлікту і притягати винних до відповідальності», – вважають у Кримській правозахисній групі.

Радіо Крим.Реалії мовить на частоті 105,9 FM на північний Крим. Крім того, в середині листопада 2019 року Радіо Крим.Реалії почало цілодобове мовлення з Чонгара (південь Херсонської області) на середніх хвилях на частоті 648 АМ.

Росія припинила мовлення українських ЗМІ на контрольованих нею територіях України – в окупованих Криму і частині Донбасу. Українські засоби масової інформації шукають можливості доносити свій сигнал до аудиторії на непідконтрольній наразі Києву території.

XS
SM
MD
LG