Доступність посилання

ТОП новини

Луценко вперше публічно прокоментував ситуацію з доступом слідчих до телефонів журналістів


Юрій Луценко обіцяє взяти в оператора не всі дані з телефонів журналісток, доступ до яких відкрив слідчим суд, а лише частину
Юрій Луценко обіцяє взяти в оператора не всі дані з телефонів журналісток, доступ до яких відкрив слідчим суд, а лише частину

Генеральний прокурор Юрій Луценко наполягає на тому, що слідчим необхідні дані про місцеперебування телефонів журналісток Наталії Седлецької і Крістіни Бердинських за півтора року, щоб встановити дату їхньої імовірної зустрічі «не під запис» із директором НАБУ Артемом Ситником. Прокуратура розслідує можливе розголошення ним таємниці слідства.

«Я категорично заперечую, що ми когось слухали, а зараз хочемо легалізувати. Слідство не цікавить нічого із журналістської діяльності», – сказав Луценко 6 вересня в інтерв’ю виданню Цензор.нет, опублікованому 11 вересня.

Генпрокурор розповів, що у цьому провадженні слідчі допитали Артема Ситника, його заступника, журналісток Седлецьку і Бердинських, але ніхто з допитаних не давав свідчень про такі зустрічі. Посадові особи – посилаючись на відповідні статті Конституції, а журналісти – на право не видавати свої джерела.

«Я до цього ставлюся з розумінням. Особливо – по відношенню до журналістів», – підкреслив Луценко.

Він стверджує, що у слідства «немає іншого варіанту як дізнатися дату цього самого off the recor», окрім як отримати дані із телефонів журналісток.

Таким чином, Генпрокурор підтвердив намір слідства зняти інформацію з мобільних журналістів. Але обіцяє взяти в оператора не всі дані, доступ до яких відкрив слідчим суд, а лише частину.

«Я документовано стверджую, що в рамках цього судового рішення ми просимо від «Київстару» єдине: час перебування в конкретному «стільнику». Протягом 17 місяців. Де за цей час були журналісти, крім цього місця – нас не цікавить», – заявив Луценко.

Читайте також: ГПУ vs журналісти. Пояснюємо суть за хвилину

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької, а саме текстові SMS-повідомлення, дані про вхідні та вихідні дзвінки, та інформацію про місцеперебування протягом цього часу її мобільного телефону.

Радіо Свобода висловило обурення цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, в якій засудила тиск на Наталку Седлецьку. Із аналогічними заявами на захист прав журналістки виступили українські та міжнародні журналістські, правозахисні та антикорупційні організації, Європейський союз та Парламентська асамблея Ради Європи.

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

XS
SM
MD
LG