Доступність посилання

ТОП новини

Литва забороняє імпорт майже трьох тисяч видів аграрної продукції з Білорусі та РФ


Міністр сільського господарства Литви Кястутіс Новіцкас (ліворуч) під час відвідування литовської сільськогосподарської ферми, офіційне фото
Міністр сільського господарства Литви Кястутіс Новіцкас (ліворуч) під час відвідування литовської сільськогосподарської ферми, офіційне фото

У березні Литва разом із Латвією, Естонією, Польщею та Чехією закликали Єврокомісію проаналізувати можливість обмеження імпорту до Євросоюзу харчових продуктів із Білорусі та Росії. Міністерство сільського господарства Литви підготувало окремий перелік сільськогосподарської продукції та кормів російського та білоруського походження, ввезення яких буде заборонено з 3 червня.

Як зазначається в офіційному повідомленні міністерства, зараз перелік включає понад 2,8 тисячі видів продукції. Його ще має затвердити уряд Литви.

«Затвердження цього переліку заборонених сільськогосподарських продуктів і кормів послабить економіку країн, які становлять загрозу національній безпеці Литви, і водночас зміцнить національну безпеку нашої країни», – заявили в міністерстві.

Перелік підготовлений із урахуванням кількості, структури та вартості імпорту агрерної продукції та кормів. Він визначає 24 групи продуктів, серед яких живі тварини, мʼясо та субпродукти, риба, молоко та продукти його переробки, яйця, натуральний мед, продукти нетваринного походження, рослини, овочі, фрукти, кава та спеції, зерно, крупи, олія, напої, тютюн та інші вироби.

Водночас в аграрному відомстві Литви звернули увагу, що «до переліку не потрапила сільськогосподарська продукція, яка не має альтернативних джерел імпорту (деякі гриби, ягоди, патока, деякі види кормів для тварин та інші)».

У березні Литва разом з Латвією, Естонією, Польщею та Чехією закликали Єврокомісію проаналізувати можливість обмеження імпорту до ЄС харчових продуктів із Білорусі та Росії.

Латвія стала першою країною ЄС, яка заборонила імпорт сільськогосподарської та кормової продукції з Білорусі та Росії. 22 лютого Сейм Латвії схвалив заборону на імпорт цієї продукції з Білорусі та Росії, а також із третіх країн. Заборона не поширюється на продукти, які прямують через Латвію до інших країн ЄС.

Ембарго розпочало діяти 8 березня. 5 березня уряд Латвії затвердив перелік продуктів, заборонених до ввезення з Білорусі. Заборона поширюється на овочі, фрукти, ягоди та горіхи, крупи, кормову сировину та готові корми. До списку забороненого до ввезення потрапили картопля, помідори, цибуля, часник, капуста, морква, огірки та інші овочі. Також не можна ввозити до Латвії пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, рис, сорго та гречку.

4 березня премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про намір ініціювати запровадження «повних санкцій» на імпорт сільськогосподарської та харчової продукції з Білорусі та Росії до Євросоюзу.

Форум

XS
SM
MD
LG