Доступність посилання

ТОП новини

Македонія і НАТО підписали протокол щодо членства


В урочистій церемонії в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі взяв участь міністр закордонних справ Македонії Нікола Димитров
В урочистій церемонії в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі взяв участь міністр закордонних справ Македонії Нікола Димитров

Північноатлантична рада на рівні послів 29 країн НАТО і Македонія 6 лютого в Брюсселі підписали протокол щодо приєднання Македонії до НАТО. В урочистій церемонії в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі взяв участь міністр закордонних справ Македонії Нікола Димитров.

«Це історична нагода, підписання протоколу про вступ до НАТО розпочинає процес ратифікації. Статус 30 країни-члена альянсу забезпечить вам тривалу стабільність, суверенність і безпеку», – заявив під час підписання протоколу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Держави-союзниці розраховують прискореними темпами ратифікувати цей документ і завершити процес вступу Македонії до альянсу вже цього року на саміті глав держав та урядів країн НАТО.

НАТО і Скоп’є підписали протокол про вступ Македонії до альянсу – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Вступ Македонії до НАТО став можливий після того, як країна владнала понад чвертьстолітні суперечності щодо назви з членом альянсу Грецією. Афіни вважають, що назва «Македонія» може спричинити територіальні претензії щодо однойменного грецького регіону, що межує з колишньою югославською республікою, тому греки наполягали на зміні назви країни-сусіда.

Македонія заявила, що очікує, що Греція стане першим членом НАТО, який ратифікує протокол про приєднання, після чого країна почне називати себе новою назвою – Північна Македонія. Відповідні зміни до конституції парламент Македонії схвалив 11 січня 2019 року.

Македонія чекала вступу до НАТО понад 10 років, коли у квітні 2008 року на саміті у Бухаресті було ухвалене рішення про її залучення до альянсу. Як і Хорватія та Албанія, офіційне Скоп’є тоді отримало План дій щодо членства (ПДЧ). Албанці та хорвати вступили до НАТО вже у 2009 році, а процес приєднання Македонії заблокувала Греція.

XS
SM
MD
LG