Доступність посилання

ТОП новини

У Македонії розпочалася агітаційна кампанія перед референдумом про зміну назви країни


Канцлер Німеччини Анґела Меркель (п) і прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв, Скоп’є, 8 вересня 2018 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель (п) і прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв, Скоп’є, 8 вересня 2018 року

У Македонії 10 вересня офіційно розпочалася агітаційна кампанія перед референдумом про зміну назви країни. Офіційному Скоп’є це необхідно для вступу колишньої югославської республіки до Євросоюзу і НАТО.

Приєднання Македонії до цих організацій раніше блокувала Греція, яка не визнавала назву «Македонія», вказуючи на те, що історична область Македонія включає в себе, в тому числі, північну частину нинішньої Греції. Цього року Скоп'є і Афінам вдалося досягти компромісу, в рамках якого Македонія має змінити назву на «Північна Македонія». Цей крок уже схвалив парламент, проте його має підтвердити референдум, призначений на 30 вересня.

Влада країни виступає за зміну назви, націоналістична опозиція – проти. Частина політичних сил закликає до бойкоту голосування, сподіваючись знизити явку нижче рівня в 50% – у такому разі референдум буде визнаний недійсним.

Опозиція критикує владу за формулювання питання: «Чи підтримуєте ви вступ в ЄС і НАТО шляхом схвалення угоди між Македонією та Грецією?» Критики вважають це обманом виборців. Влада заявляє, що питання цілком чесне, адже зміна назви необхідна саме для того, щоб відкрити шлях до ЄС і НАТО.

Лідери країн Заходу закликають громадян Македонії схвалити угоду. Канцлер Німеччини Анґела Меркель особисто приїхала до Скоп’є минулого тижня, щоб закликати громадян Македонії проголосувати. «Це історичний шанс, який випадає один раз за життя покоління», – сказала вона.

XS
SM
MD
LG