Доступність посилання

ТОП новини

Меркель закликає македонців голосувати за зміну назви країни, що відкриє шлях до ЄС і НАТО


Анґела Меркель і Зоран Заєв
Анґела Меркель і Зоран Заєв

Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала жителів Македонії голосувати за зміну назви країни, що відкрило б двері цій балканській країні до вступу в Європейський союз і НАТО.

Меркель висловила свої коментарі 8 вересня після прибуття до столиці Македонії Скоп’є для переговорів з прем’єр-міністром Зораном Заєвим.

«Це історичний шанс, яке покоління має лише один раз, – сказала Меркель на прес-конференції. – Не залишайтеся вдома: скористайтеся демократичною можливістю сказати те, що ви думаєте про майбутнє своєї країни».

Візит Меркель відбувається після поїздки до Скоп’є Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа 6 вересня та австрійського канцлера Себастьяна Курца наступного дня.

30 вересня жителі Македонії голосуватимуть на референдумі, відповідаючи на запитання: «Чи виступаєте ви за членство в НАТО та Європейському союзі та ухвалення узгодженої назви між Республікою Македонія та Грецією?»

Згідно з угодою, яка була підписана Грецією та Македонією у червні, Македонія погодилася змінити свою назву на Республіку Північна Македонія у відповідь на побоювання Греції, що назва «Македонія» може мати на увазі територіальні претензії до одноіменного регіону на півночі Греції .

Македонії також буде потрібно змінити частину своєї Конституції.

Суперечка довкола назви блокувала прогрес Македонії на шляху європейської інтеграції протягом багатьох років.

Незважаючи на те, що націоналісти обох країн виступають проти компромісу, недавні опитування в Македонії показують, що 57 відсотків підтримують зміну назви країни, якщо це призведе до членства в ЄС та НАТО. Двадцять два відсотки сказали, що будуть голосувати проти пропозиції референдуму.

Щоб референдум відбувся, у ньому має взяти участь щонайменше половина виборців.

Під час своїх візитів Столтенберґ і Курц також закликали македонців проголосувати 30 вересня.

Президент США Дональд Трамп 6 вересня написав своєму македонському колезі Гйоргу Іванову: «Угода та членство Македонії в НАТО зміцнить безпеку, стабільність та процвітання в усьому регіоні».

XS
SM
MD
LG