Доступність посилання

ТОП новини

Глава Пентагону знову попереджає про можливе російське втручання в референдум у Македонії


Міністр оборони США Джим Меттіс в аеропорту столиці Македонії Скоп’є
Міністр оборони США Джим Меттіс в аеропорту столиці Македонії Скоп’є

Міністр оборони США Джим Меттіс прибув до Македонії 17 вересня з попередженням, що Росія намагається використати свої гроші і вплив для створення опозиції до майбутнього референдуму щодо зміни назви колишньої Югославської республіки.

«Безсумнівно, що вони переказали гроші, і вони також проводять більш широкі кампанії впливу», – сказав Меттіс журналістам, які прибули з ним до столиці Македонії Скоп’є.

Міністр оборони сказав, що незрозуміло, наскільки ефективними будуть зусилля Москви для отримання перемоги не референдумі.

Західні лідери відвідають Скоп’є в останні дні, щоб підтримати позитивне голосування на референдумі 30 вересня про те, чи потрібно змінювати назву балканської країни на Північну Македонію.

Плановане голосування відбувається відповідно до досягнутої у червні домовленості між Скоп’є та Афінами, яка має покласти край багаторічному протистоянню, що отруїло їхні відносини з 1991 року, і може відкрити шлях для вступу Македонії до НАТО – проти чого виступає Москва.

Опитування громадської думки показують підтримку голосування зі значною перевагою, але для результативного референдуму необхідна участь у голосуванні понад 50% з 1,8 мільйона зареєстрованих виборців цієї балканської країни.

Меттіс планує зустрітися з президентом Македонії Джорґе Івановим, який виступає проти цієї угоди, прем’єр-міністром лівоцентристом Зораном Заєвим та міністром оборони Радмілою Секерінською.

«Ми хочемо подивитися, як вони формують своє власне майбутнє ... не сформоване кимось іншим. Ми не хочемо бачити, що Росія займається там тим же, що вона намагалася зробити в багатьох інших країнах», – заявив глава Пентагону.

Читайте також: У Македонії відбувся велелюдний мітинг на підтримку зміни назви країни, членства в НАТО та ЄС

Посол Москви в Скоп’є критикував амбіції Македонії щодо вступу до НАТО, попереджаючи, що балканська країна може стати «офіційною ціллю», якщо відносини між НАТО та Росією ще погіршаться.

У липні Греція депортувала двох російських дипломатів і заблокувала ще двох осіб, яких підозрювали у намаганнях зірвати угоду між Скоп’є та Афінами.

Москва засудила висилку як невиправдану і відповіла висланнями греків.

Суперечка між Македонією і Грецією бере початок у 1991 році, коли Македонія мирно відійшла від Югославії, оголосивши незалежність Республіки Македонія.

Греція заперечувала проти назви Македонії, заявивши, що вона передбачає територіальні претензії до одного з регіонів на півночі Греції.

Греція, член Євросоюзу та НАТО, посилається на суперечку, щоб ветувати заявку Македонії на приєднання до обох організацій.

XS
SM
MD
LG