Доступність посилання

ТОП новини

Окружний суд Гааги почне слухання по суті справи MH17


Як зазначили у суді, сьогодні почнуть розгляд справи по суті
Як зазначили у суді, сьогодні почнуть розгляд справи по суті

Слухання у справі про збиття рейсу MH17 на Донбасі відновляться у понеділок, 7 червня у Окружному суді Гааги. Початок засідання о 10:00 за місцевим часом (11:00 за Києвом).

Як зазначили у суді, сьогодні почнуть розгляд справи по суті.

У перший день мають бути оголошені результати судового слідства, а також представлять план розгляду матеріалів у наступні дні судового засідання.

Суд має на меті з’ясувати відповіді на наступні питання:

  • Чи був збитий рейс MH17 ракетою «БУК»?
  • Чи була випущена ракета «БУК» з сільськогосподарського поля неподалік від Первомайського?
  • Чи брав участь у цьому обвинувачені?

Суд планує вивчити особисті обставини обвинувачених, які наявні у матеріалах обвинувачення.

Протягом наступних трьох днів, 8, 9 та 10 червня, суд проведе підсумкове обговорення документів у справі. За необхідності, слухання продовжать 11 червня.

Окремі розділи справи обвинувачення планує представити 17 та 18 червня. Згодом, можливість обговорити окремі частини справи отримає захист. Загалом цей блок слухань триватиме до 9 липня.

За планом, у вересні можливість виступити у суді отримають родичі загиблих.

9 березня 2020 року в спеціальному судовому комплексі на території летовища Схіпгол біля Амстердаму почався перший кримінальний судовий процес над першими чотирма обвинуваченими в збитті літака рейсу MH17 – за першими результатами кримінального розслідування, яке веде в Нідерландах міжнародна Спільна слідча група (JIT). Цей процес, який веде Окружний суд Гааги, з перервами триває далі, останнє на цей час слухання відбулося 1 лютого.

Обвинувачені на цей час – це троє громадян Росії: Ігор Гіркін, відомий як «Стрєлков», який на момент збиття літака називав себе «міністром оборони» угруповання «ДНР»; Сергій Дубинський, відомий як «Хмурий», відставний полковник ГРУ Росії, а на час тих подій «генерал-майор» в угрупованні «ДНР», що очолював його власне «ГРУ»; Олег Пулатов, відомий як «Гюрза» – підполковник запасу повітряно-десантних військ Росії, який на окупованій частині Донбасу отримав «звання полковника» і був тоді заступником Дубинського.

Четвертий обвинувачений – громадянин України Леонід Харченко, відомий як «Крот», який перебував у той час у лавах угруповання «ДНР» під командуванням Дубинського.

Їм висунені попередні обвинувачення в убивстві 298 людей і в спричиненні катастрофи літака, що призвела до загибелі всіх на борту. Всі обвинувачені на процес не з’явилися. Тільки Пулатов представлений нідерландськими адвокатами.

За деякими оцінками, вироку у процесі варто очікувати не раніше, ніж через кілька років.

XS
SM
MD
LG