Доступність посилання

ТОП новини

«Газова справа»: НАБУ заявляє, що передало до суду обвинувальний акт щодо судді


НАБУ: суддя ухвалювала рішення на користь учасника схеми з розкрадання газу «Укргазвидобування»
НАБУ: суддя ухвалювала рішення на користь учасника схеми з розкрадання газу «Укргазвидобування»

Детективи Національного антикорупційного бюро України завершили розслідування стосовно судді Господарського суду Харківської області, яка ухвалила рішення на користь приватного підприємства-учасника схеми з розкрадання газу ПАТ «Укргазвидобування», повідомила прес-служба НАБУ. У відомстві повідомили, що 16 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила обвинувальний акт до суду.

Суддю підозрюють в ухваленні «завідомо неправосудного рішення» в господарській справі. Зокрема, суддя зобов’язала ПАТ «Укргазвидобування» (100% акцій належать НАК «Нафтогаз України», яка є власністю держави) передати на користь приватного товариства природний газ, попередньо арештований ухвалами слідчого судді у кримінальному провадженні НАБУ.

Згідно з повідомленням, це рішення підозрювана ухвалила на підставі розгляду зустрічної позовної заяви від приватного товариства, розгляд якого відбувся без сплати позивачем судового збору, внаслідок чого державний бюджет недоотримав понад 200 тисяч гривень.

За даними слідства, у межах цієї ж господарської справи суддя задовольнила клопотання представника приватного товариства: зменшила розмір пені, що підлягала стягненню з ТОВ за основним позовом, та відстрочила на один рік виконання рішення щодо стягнення понад 3 мільйонів гривень боргу на користь ПАТ «Укргазвидобування» за відсутності документального підтвердження наявності підстав для задоволення такого клопотання.

У НАБУ зазначили, що згодом це рішення судді скасував Харківський апеляційний господарський суд.

Детективи розповіли, що оголосили судді про підозру 21 березня 2018 року. Розслідування наведених фактів розпочали в січні 2017 року.

НАБУ називає організатором корупційної схеми, пов’язаної з видобутком та продажем природного газу в рамках співпраці з ПАТ «Укргазвидобування», народного депутата Олександра Онищенка, який перебуває за межами України.

За версією слідства, він причетний до розкрадання понад 1,6 мільярда гривень з 2013 по 2016 рік. Збитки підприємству «Укргазвиобування» оцінюються в більш ніж 740 мільйонів.

27 липня в НАБУ повідомили, що завершили досудове розслідування щодо Онищенка. Тоді ж детективи розповіли, що завершили розслідування стосовно ще 12 осіб у цій справі. Ще восьмеро визнали свою провину. Семеро підозрюваних, включно з Онищенком, наразі перебувають у розшуку.

XS
SM
MD
LG