Доступність посилання

ТОП новини

Нацрада попередила телерадіоканали перед російським «Днем захисника вітчизни» 23 лютого


Москва, марш до «Дня захисника вітчизни» 23 лютого 2018 року
Москва, марш до «Дня захисника вітчизни» 23 лютого 2018 року

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення попередила телерадіоорганізації про необхідність дотримуватися законодавства під час програмування ефірів 23 лютого – це російський «День захисника вітчизни», раніше «День Радянської армії», який святкували раніше і в Україні – до його скасування 2014 року.

«Регулятор наголошує на відповідальності ЗМІ перед суспільством і нагадує про вимоги, передбачені Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Згідно з ними забороняється розповсюдження і демонстрування аудіовізуальних творів, які містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію України. Також чинним законодавством передбачено недопущення трансляції і демонстрування каналами мовлення фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора», – мовиться в повідомленні.

Національна рада обіцяє, що буде ретельно моніторити ефіри мовців щодо дотримання ними цих законодавчих вимог і в разі виявлення порушень буде вживати передбачені законодавством заходи.

Державою-агресором законодавство України визначає Росію, яка 2014 року окупувала український Крим і заявила про його анексію, а на Донбасі вже шість років веде проти України гібридну війну.

День 23 лютого в радянські часи сприймався не тільки як свято військових, а й як загалом «чоловіче свято», на противагу «жіночому» 8 березня. В сучасній Росії цього дня прославляють її Збройні сили, ефіри телебачення й радіо заповнюють передачі відповідного змісту.

Тим часом дотримуватися радянсько-російської традиції досі продовжує й частина українців. Минулими роками українські телерадіокомпанії слідом за російськими теж ретранслювали старі радянські чи сучасні російські передачі на цю тему.

XS
SM
MD
LG