Доступність посилання

ТОП новини

Американський космічний апарат OSIRIS-REx приземлиться на астероїд, який може загрожувати Землі


Зображення астероїда Бенну з космічного апарата OSIRIS-REx, серпень 2018 року
Зображення астероїда Бенну з космічного апарата OSIRIS-REx, серпень 2018 року

Запущений у космос понад два роки тому космічний апарат OSIRIS-REx 3 грудня близько 19:00 за Києвом має дістатися до астероїда Бенну. Це відбуватиметься в рамках першої місії США з транспортування зразків астероїдів до Землі.

Апарат завбільшки 3,5 метри має провести на орбіті навколо космічного тіла два роки, картографуючи його поверхню і вивчаючи її склад, а також «на льоту» взяти спеціальною механічною «рукою» невелику пробу поверхні, щоб 2023 року повернути її на Землю.

Вчені сподіваються, що транспортування на Землю невеликої кількості – принаймні 60 грамів – зразків породи допоможе у вивченні минулого Сонячної системи. Національна аерокосмічна адміністрація США (NASA) також вважає, що місія дозволить краще зрозуміти шляхи пересування потенційно небезпечних астероїдів.

Астероїд Бенну має радiус близько 246 метрів. Це один з тих космічних об’єктів, для яких існує невелика ймовірність зіткнення із Землею. У 2135 році, зокрема, він, за деякими підрахунками, опиниться на відстані близько 300 тисяч кілометрів від Землі.

XS
SM
MD
LG