Доступність посилання

ТОП новини

У НБУ пояснили, що кредитні канікули для клієнтів не працюватимуть автоматично


Кредитні канікули – це «не прощення боргів», а відстрочення в часі для сплати зобов’язань, нагадали в НБУ
Кредитні канікули – це «не прощення боргів», а відстрочення в часі для сплати зобов’язань, нагадали в НБУ

Кредитні канікули для клієнтів українських банків не передбачають автоматичного режиму, тому для отримання пільгового обслуговування за кредитами позичальнику необхідно дистанційно звернутись до банку, повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

«Автоматично кредитні канікули не працюють. Ви повинні звернутись до банку, пояснити ситуацію й підтвердити, що тимчасово частково або повністю втратили дохід через карантинні заходи», – сказала Рожкова.

Вона додала, що напередодні правління НБУ затвердило універсальні рекомендації для банків щодо кредитних канікул, згідно з якими позичальники, які частково або повністю втратили дохід через карантин, можуть претендувати на пільгове обслуговування за кредитами. При цьому вона зазначила, що звернутись до банку можна дистанційно, і їхати до відділення для цього не потрібно.

Рожкова нагадала, що кредитні канікули – це «не прощення боргів», а відстрочення в часі для сплати зобов’язань.

В НБУ переконані, що негативного впливу на банки в результаті застосування механізмів кредитних канікул і реструктуризації кредитів не буде.

17 березня Верховна Рада ухвалила закон про пом’якшення вимог податкового законодавства з метою підтримати платників податків на час боротьби з поширенням в Україні коронавірусної інфекції, який також тимчасово звільняє від штрафних санкцій позичальників за споживчими кредитами.

26 березня про кредитні канікули для малого і середнього бізнесу повідомили «Ощадбанк» та «Приватбанк».

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG