Доступність посилання

ТОП новини

На Банковій згадали Небесну сотню і вимагали від Зеленського «отямитися» і не вірити Кремлю


Учасники акції «Зеленський, отямся! Росія – ворог!» біля будівлі Офісу президента України. Київ, 20 лютого 2020 року
Учасники акції «Зеленський, отямся! Росія – ворог!» біля будівлі Офісу президента України. Київ, 20 лютого 2020 року

У Києві під стінами Офісу президента близько двох тисяч українців вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні. Під час акції, яку організував «Рух опору капітуляції», її учасники висунули низку вимог до чинної влади, передовсім до президента Володимира Зеленського. Серед них: не допустити знецінення Революції гідності і зняття амністії з її учасників, зупинити переслідування активістів та ветеранів, натомість розпочати кримінальне переслідування колишніх посадовців часів президента-втікача Віктора Януковича, які повернулися до України і намагаються впливати на ухвалення рішень, наголошують лідери протесту.

Але головна вимога до Зеленського, озвучена під час мітингу, – не вірити Кремлю і не діяти в російському порядку денному, а натомість посилювати армію і міжнародні позиції України.

Активісти, які представляли різні партії й громадські організації, домовилися про подальшу координацію дій щодо резонансних судів, майбутніх призначень і можливих суперечливих рішень української влади.

Учасники принесли з собою антикремлівські плакати й скандували: «Слава Україні – Героям слава!», «Росія – вбиває!» і «Зеленський, отямся!»

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення тодішньої влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів. 20 лютого 2014 року стало одним із найкривавіших днів протистояння.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG