Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина визнала геноцидом свої дії в Африці на початку 20-го століття


Черепи загиблих у ході геноциду представників племен гереро та нама під час церемонії передачі їхніх останків Намібії. Берлін, серпень 2018 року
Черепи загиблих у ході геноциду представників племен гереро та нама під час церемонії передачі їхніх останків Намібії. Берлін, серпень 2018 року

Німеччина визнала геноцидом дії своїх колоністів на території сучасної Намібії на початку 20-го століття. Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Гайко Мааса від 28 травня.

Таким чином, за його словами, завершилися переговори між Німеччиною та Намібією, які тривали понад п’ять років. У перемовах брали участь представники громад гереро і нама, які найбільше постраждали від дій колоністів.

«Тепер ми офіційно називатимемо ці події тим, чим вони були з сьогоднішньої точки зору: геноцидом. У світлі історичної та моральної відповідальності Німеччини ми будемо просити пробачення в Намібії та нащадків жертв», – заявив Маас.

Він додав, що Берлін планує підтримати проєкти реконструкції та розвитку в Намібії на 1,1 мільярда євро. Як повідомляє агентство AFP з посиланням на свої джерела, ці кошти будуть виділятися протягом 30 років і передусім призначені для нащадків народів гереро та нама.

Читайте також: Макрон визнав «відповідальність» за роль Франції у геноциді в Руанді 1994 року

Водночас Маас уточнив, що виплата не дає підстав для подальших претензій на компенсацію.

Події між 1904 та 1908 роками у Намібії (тоді – Німецькій Південно-Західній Африці) вважають першим геноцидом 20-го століття. Тоді народи гереро і нама повстали проти німецького колоніального правління. Німецькі війська під командування генерала Лотара фон Троти придушили повстання і вигнали десятки тисяч людей у пустелю, де вони гинули від зневоднення і голоду.

За оцінками, в ході цих подій, а також у концентраційних таборах загинули від 24 до 100 тисяч гереро, близько 10 тисяч нама і невідома кількість представників народу сан.

XS
SM
MD
LG