Доступність посилання

ТОП новини

Представник ОБСЄ закликає Росію звільнити Сенцова та ув’язнених українських журналістів


Представник ОБСЄ з питань свободи засобів інформації Арлем Дезір з книжкою кримського журналіста Миколи Семени, березень 2018 року
Представник ОБСЄ з питань свободи засобів інформації Арлем Дезір з книжкою кримського журналіста Миколи Семени, березень 2018 року

Представник Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликає владу Російської Федерації звільнити українських журналістів Романа Сущенка і Станіслава Асєєва, режисера Олега Сенцова та зняти обмеження з журналіста Миколи Семени. Про це він написав у мікроблозі Twitter.

«Я неодноразово закликав звільнити Станіслава Асєєва у Донецьку, скасувати обмеження, запроваджені стосовно Миколи Семени у Криму, та негайно звільнити Романа Сущенка, ув’язненого в Росії. Тримання під вартою Олега Сенцова має припинитися негайно», – написав Дезір.

В іншому дописі Дезір зазначив: «Сьогоднішнє рішення Верховного суду Росії зберегти 12-річний термін ув’язнення українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка викликає глибоке розчарування. Я знову повторюю мій заклик до влади звільнити його», – наголосив Дезір.

Верховний суд Росії 12 вересня розглянув апеляцію захисту Сущенка і визнав законним його вирок. У червні Московський міський суд засудив українського журналіста до 12 років ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

Українського журналіста, автора Радіо Свобода Станіслава Асєєва (відомого під псевдонімом Станіслав Васін) перебуває в ув’язненні підконтрольного Росії угруповання «ДНР» за різними даними з травня або червня 2017 року за звинуваченням у шпигунстві на користь України.

Автора Радіо Свобода і Крим.Реалії, кримського журналіста Миколу Семену окупаційна влада Криму звинуватила в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У 2017 році суд призначив Семені покарання у вигляді двох із половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю два роки.

Олег Сенцов засуджений в Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. Від 14 травня він тримає голодування, вимагаючи звільнити з російських в’язниць українських політв’язнів.

XS
SM
MD
LG