Доступність посилання

ТОП новини

Учасники Одеського кінофестивалю вимагають звільнити Сенцова


Акція на підтримку Сенцова, Одеса, 20 липня 2019 року
Акція на підтримку Сенцова, Одеса, 20 липня 2019 року

На червоній доріжці церемонії закриття X Одеського кінофестивалю пройшла акція на підтримку ув'язненого в Росії українського режисера з Криму Олега Сенцова.

Як повідомляє прес-служба фестивалю, в акції брали участь члени журі Національної конкурсної програми – американський кінокритик Ніколас Елліот, польська сценаристка і режисерка Іоанна Кос-Краузе, іранська режисерка Манія Акбаре і українська продюсерка Іванна Дядюра.

Раніше на Одеському міжнародному кінофестивалі презентували трейлер українського фільму за п'єсою «Номери» Олега Сенцова.

На церемонії відкриття кінофестивалю віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко також нагадав про Сенцова, захоплених Росією в листопаді 2018 року українських моряків і всіх українських в'язнів Кремля. Слова підтримки Сенцову висловив також британський режисер, лауреат нагород Каннського кінофестивалю Майк Лі.

Кримського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка разом із ще двома людьми затримали представники російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

XS
SM
MD
LG