Доступність посилання

ТОП новини

Роботи з благоустрою в парку Одеси стали причиною трьох кримінальних проваджень


В Одесі поліцію зобов’язали розслідувати незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини та наругу над могилами на території парку Преображенський. До 1930-х років там було розташоване однойменне кладовище, а потім парк, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Відповідне рішення ухвалив слідчий суддя Приморського суду Одеси Вадим Коваленко. У своїй ухвалі він зобов’язує правоохоронців внести до ЄРДР заяву про можливе порушення 297 і 298 статей Кримінального кодексу.

Скаргу на бездіяльність поліції подав одесит Юрій Шпаковський. 25 лютого 2020 року він подавав заяву про вчинення злочину і вимагав визнати себе потерпілим, але працівники Приморського відділу поліції не внесли його повідомлення до ЄРДР.

За інформацією Шпаковського, на цьому цвинтарі в 1902 році був похований його дідусь, доктор медицини Бронислав Антонович Шпаковський. Це ім’я зустрічається в двох наукових працях про цвинтар, також про це самому Юрієві розповідали в родинному колі.

У 1920-1930-ті роки цвинтар руйнували, а в 1937 році на території кладовища відкрили парк культури та відпочинку імені Володимира Ілліча, розповів Шпаковський на суді.

«Мені розповідала бабуся, де була могила дідуся – це було ближче до караїмсько-єврейської ділянки. Ми також займалися відновленням церкви, яка була на цвинтарі, Храм Всіх Святих. Багато хто з одеситів вже не знають, що там був цвинтар», – розповів Шпаковський, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Тільки у 1995 році років майже всі атракціони винесли з території парку та закрили парк розваг, але і зараз в Преображенському парку час від часу проходять розважальні заходи. Зокрема, влітку 2019 року в Преображенському парку проходив фестиваль китайських ліхтариків.

Зараз на території парку проходять будівельні роботи та роботи з благоустрою, зокрема, через парк планують пустити автомобільну дорогу.

У міськраді кажуть, що автомобільна дорога буде використовуватись лише для проїзду технічного транспорту. Про це журналістам заявила представник управління капітального будівництва Ольга Буц.

«Всі проїжджати не зможуть – тільки ті, хто приїхав у зоопарк або на прогулянку. Буде також парковка, але вона буде платною. Буде організований пост охорони та за необхідністю буде встановлений шлагбаум», – наголосила Буц.

Сьогодні можливий родич похованого тут одесита вважає найкращим виходом зробити на території парку меморіал і вказати імена тих, хто був тут похований.

За підрахунками одеських істориків, кількість могил тут сягала 200 тисяч. Серед них були відомі архітектори, історики, меценати та міські голови Одеси.

Шпаковський – вже четверта людина, яка звернулась до правоохоронців із вимогою визнати його потерпілим у справі про наруги над могилами в Преображенському парку, заявив Радіо Свобода активіст громадської організації «Зелений лист» Олексій Костржицький. Саме він разом із іншими активістами наприкінці лютого 2020 року знайшов на території парку кістки, які можливо належать людині. Всього – кілька десятків фрагментів.

«Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 115 – навмисне вбивство. Саме так, мені сказали, вони реагують, якщо знаходять кістки. Ми передали кістки на експертизу, очікуємо результати в квітні. Експертиза покаже – чи то людина або тварина та скільки їм років. Тому що це може бути або поховання, або якась жертва бандитських розбірок», – повідомив Костржицький Радіо Свобода.

У міській раді говорять, що кістки принесли в парк самі активісти для провокації.

Провадження Шпаковського – щонайменше третя кримінальна справа, пов’язана із роботами з благоустрою в Преображенському парку. Крім навмисного вбивства, правоохоронці вже розслідують провадження із таким же складом злочину – незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини та наруга над могилами. Останнє було зареєстровано самим Костржицьким на початку березня 2020 року.

XS
SM
MD
LG