Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування загибелі дітей в Одесі: від Авакова і Луценка вимагають звільнити слідчого


Пожежа у дитячому таборі «Вікторія», 16 вересня 2017
Пожежа у дитячому таборі «Вікторія», 16 вересня 2017

Член батьківського комітету танцювального колективу «Адель» і чоловік керівниці цього колективу Гліб Єгоров звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, генерального прокурора Юрія Луценка і голови Національної поліції Сергія Князєва з вимогою звільнити керівника слідчого управління Національної поліції в Одеській області Сергія Шайхета.

Про це Єгоров заявив під час засідання розширеної комісії щодо трагічної пожежі в одеському муніципальному дитячому таборі «Вікторія» – рік тому там загинуло троє дітей з колективу «Адель», ще чимало дітей із 42 учасників колективу отримали поранення.

Колектив відправили відпочивати в табір за перемоги в конкурсах – «Вікторія» вважалася зразковим закладом, за кілька місяців до пожежі нові корпуси табору, один з яких і спалахнув, відкривав президент України Петро Порошенко.

Ані батьки загиблих, ані батьки поранених в пожежі дітей не задоволені ходом розслідування – за рік вирок отримала тільки старший вихователь табору, яка визнала себе винною і співпрацювала зі слідством. Наталя Цокур (Янчик) отримала три роки умовно за неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя. Кримінальну справу щодо залишення дітей у небезпеці (135 стаття Кримінального кодексу) відкрили тільки місяць тому після клопотань захисту, 10 серпня. У справі досі не закінчені три експертизи, одна з яких, пожежо-технічна, робиться вже близько року.

«Впродовж року ми ходимо і подаємо клопотання, віддаємо факти слідству. Ще в грудні ми вимагали притягнути до відповідальності вихователів за залишення в небезпеці. Оскільки в Одесі напевно із цією справою впоратися не можуть, ми будемо вимагати, щоб слідство перевели в іншу область, мабуть в Київ. Щоб розслідували спеціалісти Головного слідчого управління», – заявив Єгоров.

Адвокат родин загиблих дітей Тетяна Сягровець наголосила, що для проведення слідства щодо залишення дітей під час пожежі не потрібні експертизи – те, що відповідальні працівники табору не жили під час відпочинку разом із дітьми, встановлений факт.

Читайте також: Хто винен у загибелі дітей в Одесі? Експертиза не встановила причину пожежі у таборі «Вікторія»

Також під час засідання розширеної комісії ще один член батьківського комітету Оксана Ліщук зазначила, що це не перша загибель дітей у таборі «Вікторія» – у 2011 році через недбальство вихователів тут загинув 16-річний хлопчик Дмитро Олександров. Вихованець четвертого інтернату в липні 2011 року втік разом з товаришем з табору, стрибнув з пірса в море і зламав шию. У вересні він помер. Директором табору тоді також був Петрос Саркісян – він єдиний з посадових осіб зараз знаходиться в слідчому ізоляторі. Йому загрожує до восьми років в’язниці.

Також в суді розглядаються справи проти працівників ДСНС, які не реагували в повній мірі на порушення правил пожежної безпеки, і екс-заступника міського голови Одеси Зінаїди Цвірінько, яка мала контролювати цю сферу. Ще по «Вікторії» розслідують економічні злочини керівництва табору, директора і його заступника – фіктивне працевлаштування і заволодіння бюджетними коштами. Окрему підозру вручили директору компанії, яка будувала корпуси у таборі, в одному з яких і була пожежа. Його підозрюють у розтраті півмільйона гривень на будівництві.

XS
SM
MD
LG