Доступність посилання

ТОП новини

Українські військові повідомили про становище на фронті на Донбасі за день


(архівне фото) Український військовий патрулює на околиці Павлополя, який зазнав обстрілу нині
(архівне фото) Український військовий патрулює на околиці Павлополя, який зазнав обстрілу нині

У прес-центрі Об’єднаних сил, що ведуть операцію проти російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу, повідомили про те, яким був перебіг подій на фронті протягом дня станом на 18-у годину.

За цим повідомленням, протягом нинішньої доби втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає, противник двічі порушив режим припинення вогню, з того один раз із застосуванням озброєння, забороненого мінськими домовленостями.

Обстріли відбулися у смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід» поблизу села Павлопіль неподалік Маріуполя, а у смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» – біля хутора Вільний (частини міста Золотого, що поділене лінією фронту на вільну й окуповану частини).

«Підрозділи, що обороняються, придушували ворожий вогонь застосуванням чергових вогневих засобів. Ситуація в районі проведення ООС залишається під контролем українських військових», – запевнили у прес-центрі.

У підтримуваному і спрямовуваному Росією незаконному збройному сепаратистському угрупованні «ДНР», що захопило частину Донецької області і визнане в Україні терористичним, стверджують, що українські підрозділи обстріляли його позиції на північній околиці окупованого Донецька, в селищі Жабичеве, що також відоме як Жабуньки, біля зруйнованого донецького аеропорту. Про свої втрати це угруповання нічого не повідомляє.

В аналогічному угрупованні «ЛНР», що діє на частині Луганщини, своїх заяв про становище на фронті протягом дня не робили.

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі оголосила про чергове «безстрокове і стале» припинення вогню, починаючи з півночі 29 грудня 2018 року, цього разу з нагоди новорічних і різдвяних свят. Воно було порушене майже відразу після заявленого початку і відтоді, як і всі попередні перемир’я, порушується постійно.

Припинення вогню й раніше проголошувалися як безстрокові, але порушувалися практично відразу. При цьому сторони заперечують свою вину в цих порушеннях і звинувачують противників у провокаціях.

Унаслідок російської гібридної агресії на сході України з квітня 2014 року, за оцінками ООН станом на 31 грудня 2018 року, загинули від 12 тисяч 800 до 13 тисяч людей, із них 3 тисячі 320 цивільних, 4 тисячі українських бійців і 5,5 тисяч представників російських гібридних збройних формувань.

XS
SM
MD
LG