Доступність посилання

ТОП новини

Українські військові повідомили про становище на фронті на Донбасі за день


Архівний відеокадр: селище Талаківка під обстрілом російських гібридних сил
Архівний відеокадр: селище Талаківка під обстрілом російських гібридних сил

У прес-центрі Об’єднаних сил, що ведуть операцію проти російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу, повідомили про те, яким був перебіг подій на фронті протягом дня станом на 18-у годину.

За цим повідомленням, протягом нинішньої доби втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає, противник п’ять разів порушив режим припинення вогню.

Три такі обстріли сталися в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» – біля селища Талаківка і сіл Павлопіль та Лебединське (всі три на півдні Донеччини, неподалік Маріуполя), два в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» – біля сіл Новоолександрівка, що на околиці Попасної, і Кримське (обидва на Луганщині).

«На ворожі провокації підрозділи Об’єднаних сил дали адекватну відповідь… Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою», – запевнили військові.

У підтримуваному і спрямовуваному Росією незаконному збройному сепаратистському угрупованні «ДНР», що захопило частину Донецької області і визнане в Україні терористичним, стверджують про обстріл українськими силовиками селища Оленівка, що на південь від окупованого Донецька, внаслідок чого, за їхнім твердженням, був легко поранений кулею в ногу чоловік, місцевий мешканець, і зайнялися дві господарські прибудови.

В аналогічному угрупованні «ЛНР», що діє на частині Луганщини, своїх заяв про становище на лінії фронту за нинішній день не робили.

Про свої втрати обидва угруповання нічого не повідомляють.

Українська сторона виступила на засіданні Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі з ініціативою оголосити про чергове припинення вогню, цього разу «великоднє», яке мало б набути чинності 18 квітня, – але через опір російської сторони і підконтрольних їй угруповань це перемир’я так і не змогли узгодити.

Припинення вогню не раз проголошувалися раніше, при цьому як «безстрокові і сталі», але порушувалися практично відразу. При цьому сторони заперечують свою вину в цих порушеннях і звинувачують противників у провокаціях.

Зокрема, про попереднє таке припинення вогню, починаючи з півночі 8 березня 2018 року, «весняне», з нагоди Міжнародного жіночого дня, оголошувала Тристороння контактна група, – але вже тоді при цьому, на відміну від попередніх таких домовленостей, російська сторона конфлікту не дала ніяких гарантій його дотримання. Воно було порушене майже відразу після заявленого початку і відтоді, як і всі попередні перемир’я, порушувалося постійно.

Унаслідок російської гібридної агресії на сході України з квітня 2014 року, за оцінками ООН станом на 31 грудня 2018 року, загинули від 12 тисяч 800 до 13 тисяч людей, із них 3 тисячі 320 цивільних, 4 тисячі українських бійців і 5,5 тисяч представників російських гібридних збройних формувань.

XS
SM
MD
LG