Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: Партії витрачають мільйони гривень платників податків на свою рекламу 


Лідером за витратами на рекламу стала ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко
Лідером за витратами на рекламу стала ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко

Упродовж квітня-червня парламентські політичні партії сукупно витратили 150,2 мільйона гривень на власну рекламу, повідомляє Комітет виборців України, акцентуючи увагу на тому, що купували рекламу переважно за кошти, отримані з державного бюджету.

Як повідомили Радіо Свобода в КВУ, більшість коштів, третину всієї суми, було спрямовано на оплату рекламних матеріалів – 46,3 млн (найбільше на рекламу витратила ВО «Батьківщина» – 24,8 млн грн, із них 20,8 млн грн було витрачено на рекламу по телебаченню і 3,7 млн – на зовнішню рекламу (білборди, сітілайти).

«У ІІ кварталі парламентські партії продовжили витрачати кошти платників податків на політичну рекламу. Такі дії підривають саму ідею державного фінансування. КВУ розробив зміни до законодавства, які забороняють партіям розміщувати рекламу за бюджетні кошти (законопроект №6026)», - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Експерти також дізналися, що на другому місці за витратами на рекламу «Самопоміч» – 6,6 млн (більшість коштів партія спрямувала на партійну газету – 5,4 млн, майже мільйон було витрачено на рекламу по ТБ і радіо).

Читайте також: Росія спробує вплинути на результати виборів в Україні у 2019 році

Радикальна партія Олега Ляшка витратила на рекламу 6,5 млн, «Опозиційний блок» – 4,2 млн, БПП –3,1 млн, «Народний Фронт» – 0,9 млн, повідомляють в КВУ.

«Таким чином на рекламу було спрямовано 78% коштів із загальних витрат ВО «Батьківщина», 49% - РПЛ, 27% – «Опозиційного блоку», 21% - «Самопомочі», 10% - БПП, 4% - НФ», - констатують експерти, і додають, що «Самопоміч», «Опозиційний блок», БПП, НФ витратили на оплату реклами державні кошти, а «Батьківщина» – поєднала державні кошти із власними грошима партії.

Дані були підготовлені КВУ на основі звітів партій за ІІ квартал 2018 року про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за ІІ квартал, які мали бути подані до 9 серпня.

На початку серпня Центральна виборча комісія затвердила обсяги видатків на вибори у 2019 році, загальна сума склала понад 4,7 мільярди гривень. На вибори президента України витратять близько 2,4 мільярда гривень, на парламентські – 1,9 мільярда гривень і на вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних та міських голів – 247 мільйонів гривень.

XS
SM
MD
LG