Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії назвав розширення ЄС «геостратегічною необхідністю»


«Якщо ми залишимо країни Західних Балкан, Україну, Молдову та Грузію на порозі надовго, ми залишимо їх на милість Росії», – сказав Петр Павел.
«Якщо ми залишимо країни Західних Балкан, Україну, Молдову та Грузію на порозі надовго, ми залишимо їх на милість Росії», – сказав Петр Павел.

Чехія заявила про підтримку нових раундів розширення Європейського Союзу, розширення є «геостратегічною необхідністю». Про це заявив президент Чехії Петр Павел в Празі на спільній із президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром конференції, присвяченій вступу Чехії та дев’яти інших держав до ЄС 20 років тому.

«Якщо ми залишимо країни Західних Балкан, Україну, Молдову та Грузію на порозі надовго, ми залишимо їх на милість таких як Росія, які взагалі погано ставляться до європейців і Європи», – сказав Павел.

За його словами, Чехія могла б допомогти потенційним членам, поділившись власним досвідом.


Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала у свою чергу закликав дати шанс цим країнам і «максимально використати можливості, які відкриває розширення».

Напередодні президент Євроради Шарль Мішель заявив, що розширення є наріжним каменем стратегічного суверенітету ЄС. Він також зауважив, що країни-кандидати та інституції ЄС мають багато роботи, а також повинна бути готовність до розширення з обох сторін до 2030 року.

1 травня 2004 року Чехія, Польща, Словаччина та сім інших держав приєдналися до Європейського Союзу.

Форум

XS
SM
MD
LG