Доступність посилання

ТОП новини

Внутрішньо переміщені особи не мають права участі в місцевих виборах – рішення ВСУ


Люди з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи не мають права участі в місцевих виборах. Відповідне рішення ухвалив Верховний суд України.

«Право участі на місцевих виборах є лише у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території та мають реєстрацію постійного місця проживання на території відповідного села, селища, міста», – заявили у Верховному суді.

В установі зазначили, що дійшли такого висновку, розглянувши в касаційному порядку адміністративну справу за позовом до відділу ведення Державного реєстру виборців про поновлення виборчих прав.

«Позивач просила визнати незаконним рішення відповідача про відмову в задоволенні заяви про зміну виборчої адреси у Державному реєстрі виборців, зобов’язати відповідача внести такі дані згідно з відомостями про місцезнаходження позивача, що вказані у довідці про реєстрацію позивача як внутрішньо переміщеної особи», – розповіли у суді.

У Верховному суді заявили, що погодилися з рішенням апеляційного суду, тому що право голосу на виборах депутатів міської ради, виборах міського голови мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до стаття 70 Конституції України, належать до відповідної територіальної громади та проживають у межах відповідного виборчого округу.

В установі зазначили, що виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Водночас зареєстроване місце проживання не повинно бути тимчасовим.

При цьому до територіальної громади, згідно із законодавством, належать жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр (стаття 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Згідно з даними Міністерства соціальної політики України, станом на 6 серпня на облік взяли 1 516 327 переселенців з окупованих підтримуваними Росією бойовиками територій Донецької та Луганської областей та анексованого Росією Криму.

XS
SM
MD
LG