Доступність посилання

ТОП новини

Чеські активісти до дня окупації Чехословаччини пікетували російське посольство в Празі


Біля російського посольства в Празі відбувся пікет проти «окупаційної політики Кремля», 20 серпня 2018 року
Біля російського посольства в Празі відбувся пікет проти «окупаційної політики Кремля», 20 серпня 2018 року

Напередодні 50-річчя вторгнення радянської армії до Чехословаччини десятки чеських, українських та російських активістів з родинами прийшли до стін російського посольства, щоб висловити свій протест проти окупаційної політики Кремля.

У першій частині акції учасники вшанувати пам'ять жертв окупації в серпні 1968-го року, під час якої в тодішній Чехословаччині загинуло 137 громадян, ще понад 500 осіб були поранені. Активісти тримали плакати із написами «1968 ми ніколи не забудемо», «Стоп російському імпералізму», «Поєднаймося до ЄС, щоб протистояти Кремлю», «Україна, ми з тобою!» тощо.

Крім того, вони вимагали звільнити засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який оголосив голодування в середині травня.

«Ми проти гібридної війни, яку веде Росія щодо західних країн, проти втручання Росії у вільні вибори, випуску ненависної пропаганди, проти кібератак та інших агресивних дій путінського режиму. На совісті московського уряду щоденна загибель людей на сході України та бомбардування мирних жителів у Сирії. Ми хочемо, щоб ці трагедії закінчилися!» – заявляли під час зустрічі організатори пікету.

Крім того, у їхньому повідомленні на сторінці у Facebook йдеться також про втручання Росії до чеської політики та впливу на чеське суспільство російської пропаганди за допомогою, зокрема, байкерів «Нічних вовків» або турне «александровців».

У своїх промовах під час акції протестувальники говорили про сучасні вторгнення Кремля та про чеську політичну сцену, учасники якої – такі як президент Чехії Мілош Земан і прем’єр Андрей Бабіш – дедалі більше є спрямованими у бік Росії. Участь в акції взяли чеський філософ Вацлав Нємец, режисер Вацлав Маргоул, російський художник Антон Литвин та інші.

«Я дуже радий, що цей мітинг відбувся біля посольства країни, яка продовжує свою агресію, незважаючи на зміни у свої політичній системі», – зазначив український народний депутат Мустафа Джемілєв, який нині перебуває у Празі.

Організатором акції виступила проєвропейська неурядова громадська організація Pulse of Europe, яка просуває ідеї вільної та спільної Європи, та громадська організація Kaputin.

Акція була мирною, за порядком стежили наряди поліції, а охорона посольства не чинила спротиву активістам.

У ніч із 20 на 21 серпня 1968 року у Чехословаччину вторглися понад 300 тисяч військових з СРСР та інших держав Варшавського пакту. Радянський Союз таким чином зупинив демократизацію Чехословаччини, яка увійшла в історію як «Празька весна».

XS
SM
MD
LG