Доступність посилання

ТОП новини

Україна в МАГАТЕ: після анексії неможливо контролювати ядерні установки у Криму


У 2014 році Росія захопила ядерні установки і матеріали на півострові, які є власністю України і щодо яких застосовуються гарантії МАГАТЕ, заявив заступник міністра енергетики і захисту довкілля з питань європейської інтеграції України Костянтин Чижик в своєму виступі на конференції МАГАТЕ з фізичної ядерної безпеки (ICONS 2020).

«Російська Федерація порушила принципи міжнародного права і незаконно окупувала АР Крим та місто Севастополь, окремі райони Донецької і Луганської областей, захопила ядерні установки і матеріали на півострові, які є власністю України і щодо яких застосовуються гарантії МАГАТЕ відповідно до чинної угоди про гарантії та Додаткового протоколу до них між МАГАТЕ і Україною», – сказав Чижик, повідомляє «Укрінформ».

За його словами, після 2014 року неможливо здійснювати необхідний регуляторний контроль над цими матеріалами і установками, включаючи науково-дослідний реактор й інші ядерні установки Севастопольського національного університету ядерної енергетики та промисловості.

У квітні 2017 року російське керівництво севастопольського університету заявило про намір домагатися запуску навчального дослідницького реактора (ІР-100).

Дослідницький реактор ІР-100 належить університету ядерної енергії і промисловості. Делегація України на засіданнях МАГАТЕ неодноразово заявляла про загрозу ядерній безпеці, яка виникла внаслідок окупації півострова. Міжнародне агентство з атомної енергії вважає цей об'єкт українським.

XS
SM
MD
LG