Доступність посилання

ТОП новини

У Камбоджі помер один із лідерів «червоних кхмерів», який відбував довічний термін


Канг Кек Ієу, відомий також як товариш Дуч, 2009 рік
Канг Кек Ієу, відомий також як товариш Дуч, 2009 рік

У Камбоджі помер один із лідерів «червоних кхмерів» Канг Кек Ієу, відомий також як товариш Дуч, повідомляє BBC News із посиланням на представника міжнародного трибуналу у справах про злочини маоїстського режиму. Йому було 77 років.

Товариш Дуч був одним із лідерів маоістського режиму «червоних кхмерів», який діяв у Камбоджі (або «Демократичній Кампучії», як називали країну самі комуністи) в 1975–1979 роках. Вважається, що при цьому режимі загинула чверть або й третина населення країни, від 1,7 до 3 мільйонів людей.

Канг Кек Ієу керував секретною в’язницею S-21, облаштованою в будівлі школи Туол Сленг в Пномпені. Через цю в’язницю пройшли, за різними даними, від 15 до 17 тисяч людей, більшість із них під тортурами зізналися у вигаданих злочинах і були вбиті. В’язні гинули від ран, від навчальних хірургічних операцій, що проводилися без наркозу, або їх забивала бригада катів. Їх ховали спочатку поруч із в’язницею, а коли там стало бракувати місця – в Полях смерті під Пномпенем.

Товариша Дуча заарештували в березні 1999 року. Трибунал, створений за підтримки ООН, у 2010 році визнав його винним у злочинах проти людяності і засудив до 35 років в’язниці.

Канг Кек Ієу оскаржив це рішення, і в 2012 році суд призначив йому довічний термін. На процесі він спочатку визнав провину як керівник S-21, але під час апеляції почав говорити, що тільки виконував накази.

З 1980 року в Туол Сленг розташовується музей геноциду.

XS
SM
MD
LG