Доступність посилання

ТОП новини

Президент України про Росію: «до побачення, ласкавий ведмедю»


Порошенко: Україна «переграла Росію»
Порошенко: Україна «переграла Росію»

Президент України Петро Порошенко публічно попрощався з Росією. Під час форуму «Ялтинська європейська стратегія» (YES) у Києві він зазначив, що Україна отримала підтвердження перспективи вступу до НАТО в липні на саміті Альянсу, тому російський вектор розвитку для держави розірваний.

«Це не лише намір зайвий раз помахати рукою Москві: «До свиданья, наш ласковый мишка, возвращайся в свой сказочный лес!» Це меседж і нашим західним партнерам: «Раз ви неодноразово вже нам сказали, що двері відкриті, то навіть не сумнівайтеся, ми обов’язково ними зайдемо!» – заявив президент України.

Порошенко також вважає, що Україна «переграла Росію», адже частка ЄС в експорті «стрімко наближається до 50 відсотків» і це вагомий компенсатор втрат, які Україні спричинила Росія. Він вкотре заявив, що завершеним Євросоюз стане лише з Україною, «тому ніякий не Урал, а наш північно-східний кордон і є кордоном сучасної європейською цивілізації».

При цьому Порошенко оголосив, що сьогодні в рамках саміту Україна підпише угоду про надання їй макрофінансової допомоги ЄС у сумі одного мільярда євро. Єврокомісія офіційно запропонувала цей проект Києву в березні 2018 року.

Президент України вважає, що боротися з російською пропагандою було б простіше, якби ключові її антиукраїнські тези не допомагала поширювати значна частина українського політикуму. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, конкретних прикладів цього він не назвав.

Щорічний форум «Ялтинська європейська стратегія» (YES) проходить в Києві 13-15 вересня. YES була започаткована у 2004 році, коли Віктор Пінчук запросив близько 30 європейських лідерів для обговорення майбутнього України та ЄС в рамках першої щорічної зустрічі. Цьогоріч у ньому беруть участь понад 600 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів та експертів із 28 країн.

XS
SM
MD
LG