Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії просять президента Земана відкрити празький Град для відвідувачів


Вхід до празького Граду під час візиту президента України Віктора Ющенка, 2009 рік
Вхід до празького Граду під час візиту президента України Віктора Ющенка, 2009 рік

Чеська громадська організація «Кверулянт» (Kverulant – у перекладі з латини querulus – той, що позивається, прохач), звернулася з листом до президента Чехії Мілоша Земана із закликом відкрити для відвідувачів празький Град (Град – одна з найвизначніших історичних і архітектурних пам’яток, місце коронування чеських королів, нині резиденція президентів Чеської республіки)

У листі керівник організації Войтєх Разіма нагадує президентові події 2016 року, коли Град закрили через загрозу терористичних атак. Тоді це призвело до того, зазначено в листі, що для «ймовірних справжніх терористів була створена легка ціль у вигляді довгих черг». Після цього були запроваджені «принизливі особисті перевірки» відвідувачів, а згодом до охорони Граду приєдналися «вояки з наступальною зброєю, щоб створити враження, що наша країна є в небезпеці». «У такій країні вам краще панувати», – наголошує в листі керівник організації «Кверулянт».

Навесні 2020 року з першою хвилею епідемії COVID-19 Град спочатку закрили на 2 місяці, від 9 жовтня минулого року Град для відвідувачів закрили знову, і «ця зоборона триває й досі».

На думку організації «Кверулянт», ці дії президента «вказують на пихату і ганебну поведінку», адже «загроза інфекції коронавірусу в ареалі празького Граду не є більшою, ніж будь-де в Чеській республіці», закритим Град є тільки для того, «щоб показати свою владу: Ви закрили громадянам республіки місце, яке всім своїм єством пов’язане з нашою державністю і з нашим християнським корінням».

Організація «Кверулянт» просить Мілоша Земана «повернути Град громадянам, зробити його доступним, скасувати контроль і забрати вояків з наступальною зброєю».

Як повідомляють ЗМІ, із закликом відкрити празький Град для відвідувачів вже раніше звертались члени Сенату – верхньої палати чеського парламенту. Цього разу члени «Кверулянта» повідомили мерії столиці про те, що скликають невеликі збори на площа Святого Їржі, яка є всередині празького Граду. Цим кроком члени організації хочуть звернути увагу суспільства на те, що площа Святого Їржі належить до громадського простору, а тому мерія мала б видати дозвіл на проведення громадської акції всередині ареалу празького Граду. У разі, якщо мерія не дасть дозволу на проведення зборів, організація «Кверулянт» готова позиватися до суду. «Якщо б суд заявив, що справді йдеться про громадський простір, тоді громадянам має бути надана можливість вільного пересування і перебування» в Граді, вважають члени організації «Кверулянт».

XS
SM
MD
LG