Доступність посилання

ТОП новини

Комітет з Шевченківської премії подав до Офісу президента список лауреатів 2020 року


Письменник Тарас Прохасько
Письменник Тарас Прохасько

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка підтвердив Радіо Свобода, що склав список потенційних лауреатів премії 2020 року, але офіційно про переможців стане відомо після оприлюднення указу на сайті президента України.

«Ми подали такий список Офісу президента і чекаємо на відповідний указ», – поінформували в комітеті.

Раніше Суспільне.ua повідомило, що комітет з премії імені Тараса Шевченка визначив лауреатів 2020 року. У номінації «Література» – два переможці: Маріанна Кіяновська з книгою поезій «Бабин Яр. Голосами» і Тарас Прохасько зі збіркою есеїв «Так, але...».

Вірші Маріанни Кіяновської – це своєрідні монологи жертв трагедії в Бабиному Яру або її свідків, глибоко психологічні та складні змістовно. До сприйняття цих творів потрібно бути готовими – емоційно та інформаційно. У книзі використані, зокрема, ескізи Ади Рибачук і Володимира Мельниченка для проекту пам’ятника жертвам Бабиного Яру.

Збірка есеїв «Так, але...» Тараса Прохаська стала книгою року-2019 BBC (номінація «Есеїстика»). Це історії, які з перших сторінок формують цілісну тему – як важливо відчувати і чути, це оповіді про родину та спогади. Письменник з любов’ю і трепетом описує Карпати і Західну Україну.

У номінації «Публіцистика, журналістика» лауреаткою стала воєнна кореспондентка Євгенія Подобна з книгою «Дівчата зрізають коси». Це спогади 25 жінок, які брали участь в російсько-українській війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014–2018 роках. Йдеться про бойові операції різних років на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зони бойових дій.

Відомий український етно-хаос гурт «ДахаБраха» (Марко Галаневич, Ніна Гаренецька, Олена Цибульська, Ірина Коваленко) з альбомом «Шлях» (2016) здобув перемогу в номінації «Музичне мистецтво». Самі автори зазначили, що альбом створювався в дуже складний час для України. «Ми хочемо присвятити його тим, хто віддав своє життя за нашу свободу, тим, хто продовжує стояти на її сторожі і тим, хто йде непростим шляхом вільної людини, не втрачаючи надії», – йдеться в анотації.

У номінації «Візуальні мистецтва» переміг мистецький проєкт «Карусель» Олександра Глядєлова. Автор поєднує світлини, зроблені в різний час і за різних обставин – у дитячих інтернатах, місцях позбавлення волі, в’язничних лікарнях, включно з кадрами воєнної української реальності, в єдине полотно (коло). Візуальна послідовність перетворюється на цілісне нерозривне полотно колективної біографії. Художник виявляє основи людського в складності історичності як головної умови існування людини серед інших представників біологічного світу.

Опера-реквієм «Йов» (Iyov, створена в 2015 році) Влада Троїцького, Романа Григоріва та Іллі Разумейка — лауреатка в номінації «Театральне мистецтво». «Йов» поєднує риси античної грецької драми, барокової опери, ораторії, реквієму та риси постмодерного театру. Музика опери поєднує мінімалізм і авангард, неокласицизм і рок.

У номінації «Кіномистецтво» премію за 2020 рік не вручатимуть.

XS
SM
MD
LG