Доступність посилання

ТОП новини

Путін назвав російських бізнесменів «шахраями за визначенням»


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін в інтерв’ю ТАСС розповів про те, як він сприймає російський бізнес. У відповідь на репліку інтерв’юєра, що створюється враження, що президент вважає бізнесменів «шахраями за визначенням», Путін заявив, що «під цим є певні підстави».

Президент пояснив, що «весь так званий малий бізнес в нульові роки у нас був пов’язаний із торгівлею», в той час як у багатьох країнах «з так званою розвиненою ринковою економікою» малий бізнес відіграє велику роль у виробництві: «Ми намагаємося робити те, що зараз є в країнах з розвиненою ринковою економікою: біля великих компаній працюють десятки, а то і сотні маленьких підприємств, які обслуговують інтереси цих компаній».

Зараз, за словами Путіна, Росія змушує великі компанії забезпечувати замовлення для малих підприємств. Все це змінює структуру малого бізнесу: тепер, на думку російського президента, це «не тільки якісь там кіоски та палатки, не тільки торгівля, купив дешевше – продав дорожче, а тепер уже він і науковий, високотехнологічний малий бізнес». На запитання, чи правильно інтерв’юєр зрозумів, що «торгаш – шахрай», Путін заявив, що в свідомості народу – так. При цьому Путін уточнив, що і він «частина цього народу»: «Тому, якщо по-чесному сказати, ну так... Ми всі так думаємо».

Крім того, Путін назвав «шахраєм» колишнього керівника компанії «ЮКОС» Михайла Ходорковського: «Їхня компанія причетна не тільки до шахрайських операцій, а до вбивства. У цьому проблема. Не доведена особиста його участь в організованих вбивствах, але самі вбивства бкли. Вони доведені».

Екскерівник служби безпеки «ЮКОСа» Олексій Пічугін відбуває довічне ув’язнення за звинуваченням у двох вбивствах, в тому числі вбивстві мера міста Нєфтєюганська Володимира Пєтухова. Своєї провини він не визнав.

ЄСПЛ двічі констатував, що щодо Пічугіна в російському суді було порушення статті 6 Європейської конвенції про право на справедливе правосуддя. У зв’язку з цим ЄСПЛ вказував на необхідність проведення щодо нього нового, справедливого судового розгляду. Але Росія відмовилася це робити.

18 лютого 2020 року Апеляційний суд Гааги зобов’язав Росію виплатити понад 50 мільярдів доларів колишнім акціонерам нафтової компанії «ЮКОС». Позивачами у справі виступають три офшорні структури. Вони володіли 70% «ЮКОСа» і втратили гроші після банкрутства компанії.

Компенсацію трьом компаніям у 2014 році присудив Третейський суд у Гаазі. У рішенні вказувалося, що Росія фактично експропріювала компанію у її законних власників. За версією суду, влада країни спеціально домагалася банкрутства компанії, щоб отримати її активи і прибрати керівника «ЮКОСа» Михайла Ходорковського з політики.

XS
SM
MD
LG