Доступність посилання

ТОП новини

Путін вважає, що у Зеленського «легітимність закінчилася»


Російський лідер Володимир Путін (л) і білоруський правитель Олександр Лукашенко
Російський лідер Володимир Путін (л) і білоруський правитель Олександр Лукашенко

Російський лідер Володимир Путін вважає, що повноваження президента України Володимира Зеленського закінчилися. Про це він заявив 24 травня в Мінську, де перебуває з дводенним візитом, передають російські ЗМІ.

Білоруський правитель Олександр Лукашенко також сказав, що в питанні легітимності Зеленського «юридичної чистоти немає і бути не може». За його словами, охочих очолити Україну вистачає як серед військових, так і серед цивільних.

Раніше питання повноважень президента України Володимира Зеленського коментували в Євросоюзі та ООН.

У Європейському союзі не мають сумнівів у легітимності, сказав 21 травня представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

Офіційний представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік також заявив, що Зеленський продовжує залишатися для ООН президентом України.

«Президент Зеленський залишається... тією людиною, з якою генеральний секретар спілкується, коли йому потрібно звʼязатися з українським лідером», – заявив Дюжаррік.

Сам Зеленський також наголосив в оприлюдненому цього тижня інтервʼю Reuters, що його президентські повноваження тривають. Глава держави нагадав, що через російську агресію його перебування на посаді глави держави подовжене. «Мої п’ять років ще не закінчилися, через воєнний стан вони продовжуються», – заявив він.

24 травня на пресконференції в Харкові для центральноазійських ЗМІ Зеленський також розповів про ставлення українців до цього питання і зазначив, що заяви російського президента – «нецікаві».

«Українці знають Конституцію, знають закони. Заяви нелегітимного президента Російської Федерації щодо легітимності президента України, відверто кажучи, нецікаві. Я вважаю, що всі адекватні люди, які вміють читати закони…, прочитають і зроблять висновки. Це мене зовсім не хвилює», – сказав він.

Формально президентський термін Зеленського справді минув. Його інавгурація відбулася 20 травня 2019 року, а за Конституцією України термін повноважень президента чітко обмежений пʼятьма роками. Водночас 108 стаття Конституції вказує, що президент має виконувати свої обовʼязки до обрання нового глави держави. До початку повномасштабної війни планувалося, що наступні вибори відбудуться 31 березня 2024 року, але зараз вони відкладені через воєнний стан (він діятиме щонайменше до 11 серпня).

Форум

XS
SM
MD
LG