Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон «Про медіацію»


Таке рішення підтримали 302 народних депутатів за мінімально необхідних 226
Таке рішення підтримали 302 народних депутатів за мінімально необхідних 226

Верховна Рада на засіданні 16 листопада ухвалила закон «Про медіацію» у другому читанні і в цілому. Таке рішення підтримали 302 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Документ на законодавчому рівні закріплює можливості проведення процедури медіації, яка полягатиме у добровільному позасудовому врегулюванні конфлікту (спору) шляхом переговорів між його сторонами, за допомогою медіатора.

Процедура медіації застосовуватиметься у будь-яких конфліктах (спорах), які виникають у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносинах, а також у кримінальних провадженнях при укладенні угод про примирення між потерпілим і підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

Як йдеться в документі, фізичні і юридичні особи зможуть звернутися до медіатора для проведення медіації як до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, так і під час судового, третейського чи арбітражного провадження або під час виконання рішення суду.

Медіація проводитиметься за взаємною згодою сторін.

Набути статус медіатора зможе будь-яка фізична особа, яка має вищу освіту та пройшла базову підготовку у сфері медіації в Україні або за її межами.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG