Доступність посилання

ТОП новини

У РФ заочно засудили економіста Соніна – за пости про Бучу та Маріуполь


Російський економіст Костянтин Сонін
Російський економіст Костянтин Сонін

Гагарінський районний суд Москви заочно засудив економіста, професора університету Чикаго Костянтина Соніна до восьми з половиною років позбавлення волі у справі про поширення так званих «фейків» про російську армію, повідомляє РБК з посиланням на пресслужбу суду.

Приводом для справи проти Соніна стали три антивоєнні пости у його телеграм-каналі, розміщені навесні та влітку 2022 року. В інтервʼю Радіо Свобода він повідомив, що, ймовірно, йшлося про його повідомлення про воєнні злочини російських солдатів у Бучі та бомбардування драматичного театру в Маріуполі.

Сонін назвав звинувачення на свою адресу «абсолютно брехливим». «Звичайно ж, я не викладав жодних фейків, а викладав лише факти (про війну), які добре задокументовані. І це безглуздо пояснювати – суд буде фіктивним, і буде ухвалений вирок», – сказав він.

Справу проти Соніна порушили в березні 2023 року, а за два місяці МВС Росії оголосило його у федеральний розшук.

Сонін із вересня 2015 року працює в Школі державної політики університету Чикаго в США. З серпня 2013-го до грудня 2014 року він обіймав посаду проректора Вищої школи економіки (ВШЕ). До цього Сонін також був проректором Російської економічної школи (РЕШ). Виїхав із Росії в березні 2022 року, оскільки, за його словами, побоювався, що проти нього можуть порушити кримінальну справу через його антивоєнну позицію.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну суди РФ стали частіше заочно заарештовувати людей, які живуть за кордоном і виступають проти війни. 20 лютого суд заочно заарештував політика Леоніда Гозмана за антивоєнні пости в соцмережах, а 14 лютого зʼявилося повідомлення про заочний арешт адвоката Іллі Новікова, який в одному зі своїх інтервʼю говорив про причетність російської армії до вбивств мирного населення у Бучі. На початку лютого у справі про військові «фейки» та «виправдання тероризму» московський суд заочно заарештував письменника Бориса Акуніна.

Форум

XS
SM
MD
LG