Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Естонії викликали дипломата РФ через інцидент із буями на річці Нарва


Вид на російський Івангород через річку Нарва з естонського боку кордону
Вид на російський Івангород через річку Нарва з естонського боку кордону

Тимчасового повіреного у справах Росії в Естонії Ленара Салімулліна 24 травня викликали в естонське Міністерство закордонних справ. Про це повідомив міністр закордонних справ Маргус Цахкна.

Раніше МЗС Естонії заявило, що в ніч на 23 травня російська прикордонна служба «в односторонньому порядку зняла світлові буї, встановлені Естонією для демаркації кордону з Росією на річці Нарва».

В естонському дипломатичному відомстві вважають це «провокаційним прикордонним інцидентом», який «добре вписується у ширшу модель провокаційної поведінки Росії, зокрема на її кордонах із сусідами». Естонія має намір вимагати повернення буїв.

Місцеві ЗМІ цитують начальника Департаменту поліції і прикордонної охорони Естонії Егерта Белічева, за словами якого, буї були встановлені, щоб люди на річці могли зрозуміти, де проходить кордон.

Роботи зі встановлення буїв на прикордонній річці розпочалися 13 травня. Усього було встановлено 50 буїв, із них, як стверджується, російська сторона зняла 25.

Начальник прикордонного управління Східної префектури Естонії Ерік Пургель пояснив, що до 2022 року буї встановлювалися на річці щовесни у згоді між естонською і російською сторонами. Однак після російського повномасштабного вторгнення в Україну співробітництво припинилося. Естонські прикордонники вирішили встановити буї в односторонньому порядку, щоб, як стверджується, позначити лінію кордону і допомогти рибалкам і туристам випадково не потрапити на територію Росії.

Російська влада поки не коментувала звинувачення естонської сторони.

Нещодавно ЗМІ виявили на порталі нормативних правових актів РФ проєкт ухвали уряду, який пропонував односторонню зміну Росією її кордонів із Фінляндією, Естонією і Литвою у Балтійському морі. На нього відреагували у Литві й Фінляндії. Зокрема, у МЗС Литви дії Росії назвали «навмисною, цілеспрямованою провокацією з метою залякати сусідні країни». Документ потім зник із порталу. Копія опису законопроєкту, який запропонувало Міноборони Росії, збереглася на сайті archive.is.

Форум

XS
SM
MD
LG