Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Росії: репост без злого умислу не є злочином


Іграшки на дверях Верховного суду Росії, які люди принесли, вимагаючи відпустити групу підлітків, обвинувачених за статтею про екстремізм через онлайн-розмови
Іграшки на дверях Верховного суду Росії, які люди принесли, вимагаючи відпустити групу підлітків, обвинувачених за статтею про екстремізм через онлайн-розмови

Верховний суд Росії вирішив, що факту лайків і репосту повідомлень «екстремістського змісту» в соцмережах недостатньо для порушення кримінальної справи. Про це голова кримінальної колегії Верховного суду Росії Володимир Давидов повідомив 20 вересня після засідання пленуму.

За його словами, порушити справу про екстремізм через розміщену в інтернеті інформації можна тільки в разі, якщо у користувача був злий умисел, і якщо він усвідомлено розпалював ненависть або закликав до порушення основ конституційного ладу.

«Суддям ще на досудовій стадії, коли оскаржується порушення кримінальної справи, потрібно перевіряти не сам факт розміщення, що не сам репост, не якісь лайки, а потрібно перевіряти саме мотиви. І якщо підстав для порушення кримінальної справи немає, то потрібно приймати відповідне рішення, щоб вже на цьому етапі не допустити незаконного порушення кримінальної справи і незаконного притягнення особи до відповідальності», – сказав Давидов.

Простір несвободи. Як у Росії саджають за репост – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00

Від 2009 року в Росії за статтею про екстремізм засудили близько трьох тисяч людей. За даними інформаційно-аналітичного центру «Сова», понад 85% засуджень пов’язані з публікацією матеріалів онлайн.

XS
SM
MD
LG