Доступність посилання

ТОП новини

Росія швидко зміцнює своє угруповання в Сирії – Reuters


Російський фрегат «Адмірал Макаров» у протоці Босфор 28 лютого 2020 року
Російський фрегат «Адмірал Макаров» у протоці Босфор 28 лютого 2020 року

Росія поспіхом зміцнює своє військове угруповання в Сирії, повідомляє Reuters, посилаючись на інформацію про пересування морських і повітряних суден.

Публікація вийшла перед призначеними на 5 березня в Москві переговорами президентів Росії і Туреччини Володимира Путіна і Реджепа Ердогана. Зустріч відбудеться на тлі різкого загострення ситуації в сирійській провінції Ідліб, де армія президента Башара Асада за підтримки Росії продовжує великий наступ на загони опозиції. Турецькі військові, які перебувають у Сирії, з кінця лютого обстрілюють місця дислокації урядових сил. Це сталося після повідомлень Анкари про загибель понад 30 її солдатів в Ідлібі під час ударів авіації Асада.

У зв’язку з ескалацією на північному заході Сирії висловлюються побоювання щодо можливості прямого військового зіткнення Росії і Туреччини, яка підтримує частину сирійської опозиції.

Агентство Reuters передає, що аналіз даних руху суден у районі протоки Босфор, а також авіаційна статистика свідчать, що Росія нарощує морські і повітряні поставки в Сирію з 28 лютого, тобто на наступний день після сирійського авіаудару і загибелі десятків турецьких військових. За шість днів Москва направила через Босфор п’ять своїх кораблів, хоча офіційно було відомо лише про два судна.

Одночасно Reuters відзначає ознаки того, що Росія посилює війська в Сирії більш швидкими, ніж раніше, темпами з жовтня 2019 року, коли своїх солдатів із деяких районів Сирії вивели Сполучені Штати.

4 березня президент Туреччини Ердоган заявив, що після переговорів в Москві він очікує швидкого припинення вогню в Ідлібі. Виступаючи в парламенті, Ердоган також сказав, що Туреччина вміє битися, але не прагне війни. За словами турецького лідера, Анкара не залишить сирійців «на милість кривавого режиму Асада», а турецька операція в Ідлібі спрямована проти уряду в Дамаску, але не проти російських військових.

У Москві також заявляли, що сподіваються на поліпшення ситуації навколо Ідлібу після зустрічі Путіна і Ердогана. Як зазначав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, рішення проблеми полягає в повному виконанні домовленостей лідерів двох країн, досягнутих у вересні 2018 року. «На жаль, поки ці домовленості не втілюються в життя», – додав Лавров.

XS
SM
MD
LG