Доступність посилання

ТОП новини

У Росії силовики затримали учасників акції проти змін до конституції


Акція біля будівлі Конституційного суду в Петербурзі, Росія, 15 березня 2020 року
Акція біля будівлі Конституційного суду в Петербурзі, Росія, 15 березня 2020 року

У Санкт-Петербурзі російські силовики затримали учасників акції проти змін до конституції Росії. Акцію влаштували біля будівлі Конституційного суду, який в неділю, попри вихідний день, продовжує розглядати підписані напередодні президентом Росії Володимиром Путіним зміни до основного закону країни. Засідання проходить в закритому режимі.

Повідомляється, що на акції затримали, зокрема, голову руху «Відкрита Росія» Анастасію Буракову і ще декількох активістів – після того, як вони поклали до будівлі суду букет гвоздик на знак протесту.

У неділю аналогічна акція проходить і в російській столиці Москві – біля представництва Конституційного суду Росії.

Президент Росії Володимир Путін в суботу підписав закон про зміни до Конституції Росії. Цього ж дня Конституційний суд зібрав екстрене засідання для розгляду поправок.

Після рішення КС, 22 квітня відбудеться загальноросійське голосування щодо поправок, цей день буде вихідним у Росії. Проголосувати за поправки до конституції можна буде тільки за всі разом або проти всіх.

До цього зміни до конституції Росії вносилися тричі: один раз – в 2008 році, два рази – в 2014-му. В кожному випадку між затвердженням документа Радою федерації і завершенням голосування в регіонах проходило не менше ніж два тижні.

Нинішній президентський 6-річний термін Путіна, другий поспіль, має завершитися в 2024 році. Чинна зараз конституція Росії забороняє Путіну балотуватися на новий термін. Але якщо поправки будуть схвалені, Путін зможе знову балотуватися і в 2024-му, і в 2030 роках.

XS
SM
MD
LG