Доступність посилання

ТОП новини

У Румунії російського дипломата оголосили персоною нон ґрата


Посольство Росії в Бухаресті
Посольство Росії в Бухаресті

Міністерство закордонних справ Румунії оголосило дипломата посольства Росії в Бухаресті персоною нон ґрата. Його запідозрили в «діяльності, що суперечить нормам Віденської конвенції про дипломатичні зносини», повідомляє румунська служба Радіо Свобода з посиланням на відомство.

Російського дипломата буде вислано з країни. У звʼязку з цим російське міністерство закордонних справ пообіцяло вжити заходів у відповідь.

Раніше румунські правоохоронні органи повідомили про затримання місцевого жителя, підозрюваного в шпигунстві на користь Росії. За версією слідства, з початку 2022 року він стежив за військовими обʼєктами Румунії та НАТО, які перебувають на кордоні з Україною. Зібрану інформацію, затриманий нібито передавав російським дипломатам.

У квітні 2024 року Вища рада національної оборони Румунії заявила, що до країни потрапили російські шпигуни під виглядом українських біженців. Вони нібито займалися дезінформацією, намагалися отримати дані про допомогу Україні, військові навчання та дислоковані в країні війська.

Після нападу Росії на Україну Румунія приєдналася до санкцій проти Москви. 2022 року Бухарест вислав кількох російських дипломатів, а також обмежив видачу віз росіянам. У липні 2023 року Бухарест вирішив зрівняти кількість російських дипломатичних працівників із кількістю румунських у Москві. МЗС Румунії вимагає, щоб країну залишили 40 росіян, серед яких 11 – зі статусом дипломата. У відповідь російське зовнішньополітичне відомство запровадило квоти на чисельність дипломатичних та консульських установ Румунії в Росії.

Російське МЗС звинувачувало румунську владу в тому, що вони ведуть недружню до Москви політику і чинять перешкоди в роботі російських дипломатичних представництв у Румунії.

Форум

XS
SM
MD
LG