Доступність посилання

ТОП новини

Росія: рубль упав до мінімуму за два з половиною роки


Жінка на виході з пункту обміну валют, Росія, кінець серпня 2018 року
Жінка на виході з пункту обміну валют, Росія, кінець серпня 2018 року

Російський рубль продовжує слабшати щодо долара США, сягнувши на торгах 10 вересня рівня понад 70 рублів за одиницю американської валюти. Це сталося вперше з березня 2016 року, упродовж 2018 року рубль втратив близько 19%.

Причиною знецінення російської валюти фахівці називають чинні і потенційні санкції США, загальну стурбованість станом російської економіки, а також втечу капіталів із ринків, що розвиваються, – на тлі зростання привабливості американських активів.

За даними агенції Reuters, падіння рубля, швидше за все, буде обмежене російськими компаніями-експортерами, які продаватимуть іноземну валюту для виконання внутрішніх зобов'язань, зокрема, сплати податків у другій половині місяця.

Сполучені Штати та Єврсоюз запровадили санкції проти Росії, починаючи з 2014 року. Це було відповіддю на анексію українського Криму та підтримку Москвою озброєних сепаратистів на сході Україні.

8 серпня Держдепартамент США оголосив про нові санкції, спрямовані на покарання Москви за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скріпаля та його дочки Юлії в Англії у березні із застосуванням хімічної зброї. Перший етап цих санкцій набрав чинності наприкінці серпня. Другий буде запроваджений наприкінці листопада, якщо Росія не надасть «надійних гарантій», що вона більше не буде застосовуватиме хімічну зброю.

XS
SM
MD
LG