Доступність посилання

ТОП новини

СБУ відкрила провадження проти «Харківгазу» за статтею про повалення конституційного ладу


За інформацією спецслужби, інцидент стався на початку місяця. Газопостачання припинили, пояснивши це ремонтними роботами
За інформацією спецслужби, інцидент стався на початку місяця. Газопостачання припинили, пояснивши це ремонтними роботами

Служба безпеки України відкрила провадження проти АТ «Харківгаз» за статтею про повалення конституційного ладу. Про це 19 жовтня повідомили у пресслужбі СБУ.

«СБУ досліджує обставини, за яких АТ «Харківгаз» відключило газопостачання у селі Благодатне Харківської області. За наявною інформацією, посадовці цієї приватної компанії вимагали додаткові гроші від споживачів, безпідставно «прикриваючись» президентом та керівництвом держави. Таким чином, вони підбурювали людей до масових акцій протесту, що могло дестабілізувати ситуацію в регіоні», – мовиться у повідомленні.

За інформацією спецслужби, інцидент стався на початку місяця. Газопостачання припинили, пояснивши це ремонтними роботами.

«Одразу після відключення, мешканцям села висунули вимогу: підписати додаткову угоду на ще одну, неіснуючу раніше послугу з обслуговування внутрішньобудинкових систем. Таким чином, платіжка для кожної сім’ї мала б зрости на 1200-1800 гривень на рік. Представники АТ «Харківгаз» відмовлялись подавати газ до населеного пункту без того, щоб кожен мешканець села підписав цей договір. Тобто, користуючись монопольним становищем та гострою потребою населення в газі на початку опалювального сезону, мешканці села були поставлені у безвихідне становище», – стверджують у СБУ.

Зазначається, що оскільки керівництво «Харківгазу» заявило, що за підвищення цін відповідає керівництво держави, це спричинило «численні акції протесту місцевих жителів та перекриття автошляхів».

«Таким чином, у співробітників газової компанії вбачаються окремі ознаки дій, передбачених ст. 109 Кримінального Кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років», – мовиться у повідомленні.

У СБУ додали, що газопостачання у селі відновили 17 жовтня.

У відомстві заявили, що акціонерне товариство «Харківгаз» на 95,5% є приватною компанією, яка самостійно формує ціни на свої послуги.

У «Харківгазі» наразі не коментували це повідомлення СБУ.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG