Доступність посилання

ТОП новини

У Ахметова відреагували на журналістське розслідування про інтерес Конгресу США до його американського бізнесу


Автори матеріалу наголошують, що у своїй публічній реакції холдинг олігарха вдався до підміни понять, а тому така заява, на їхню думку, є маніпулятивною
Автори матеріалу наголошують, що у своїй публічній реакції холдинг олігарха вдався до підміни понять, а тому така заява, на їхню думку, є маніпулятивною

Холдинг «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського відреагував на журналістське розслідування щодо порушення вимог безпеки на його підприємствах в Україні та США. «Метінвест» заявив, що «оприлюднена інформація є вимислом, який наносить шкоду репутації компанії». У олігарха запевняють, що його вугільна компанія «United coal company» не є об’єктом будь-якого офіційного розслідування, та додав, що корпорація приділяє особливу увагу безпеці праці на своїх підприємствах. При цьому в матеріалі журналістів йшлося про інтерес американської влади до діяльності не компанії «United coal company» Ахметова-Новинського, а її дочірньої фірми «Pocahontas coal company LLC».

«Станом на цей час «UCC» не є об'єктом будь-якого розслідування», – йдеться у листі групи «Метінвест», надісланому 24 січня в редакцію Радіо Свобода.

Автори матеріалу наголошують, що у своїй публічній реакції холдинг олігарха вдався до підміни понять, а тому така заява, на їхню думку, є маніпулятивною. Журналісти також заявляють, що за місяць до виходу розслідування звертались до компанії, надаючи можливість представити свою позицію, щоб вона була відображена в матеріалі, утім, холдинг відмовився надавати свої коментарі до його виходу.

У розслідуванні Надії Бурдєй, проведеному для ГО «Центр протидії корупції», програми «Схеми: корупція в деталях» та видання «Українська правда» йшлося, що Комітету з питань освіти та праці Палати представників Конгресу США вивчає обставини, за яких шахта «Affinity Mine» у Західній Вірджинії позбавилась статусу «порушника» після низки аварій на ній. Вугілля на цій шахті видобуває фірма «Pocahontas coal company LLC» – це дочірня компанія «United coal company».

У 2013 році, протягом місяця, на цій шахті загинуло двоє шахтарів. В ході розслідування трагедії, управління з охорони праці встановило, що «Pocahontas coal company LLC» систематично порушує обов’язкові стандарти безпеки праці. За результатами розслідування, шахті і присвоїли статус порушника – «Pattern of Violations» (POV).

Цю інформацію «Метінвест» підтверджує і заявляє, що статус порушника з його компанії «Pocahontas coal company LLC» зняли у 2018 році: «У 2018 році статус POV був скасований. Судові позови про неправомірність такого рішення були відхилені судом через відсутність доказів», – йдеться у заяві холдингу «Метінвест».

Так, у журналістському матеріалі саме йшлося про те, що у 2018 році управління з охорони праці дійсно уклало з компанією Ахметова мирову угоду й скасувало проблемний статус. Але тоді ж, наприкінці 2019 року Об'єднання працівників шахт Америки звернулося до суду з вимогою поновити для вугільної компанії Ріната Ахметова «Pocahontas coal company LLC» статус «системного порушника» («Pattern of Violations»).

«Ми подали цю скаргу, оскільки рішення управління праці є прямою загрозою для здоров’я та безпеки шахтарів в будь-якій точці США. Якщо управління грубо ігноруючи закон, відміняє статус «порушника» і йому це зійде з рук, то воно зробить це знову. Ми хочемо впевнитися, що це не повториться», – на своєму офіційному сайті заявило Об'єднання працівників шахт Америки.*

Скасування статусу «порушника» для компанії Ахметова привернуло увагу Комітету з питань освіти та праці Палати представників Конгресу США, йшлося в журналістському матеріалі. У вересні 2018 року Комітет із офіційним листом звернувся до управління праці з проханням надати детальну інформацію про зустрічі з представниками вугільної компанії Ріната Ахметова – «Pocahontas coal company LLC», а не «UCC», як йдеться у заяві холдингу.

У листі до управління, Комітет Конгресу висловив сумніви щодо законності угоди між компанією українського олігарха «Pocahontas coal company LLC» й попросив вказати точну дату повної перевірки шахти, під час якої управління не виявило жодного порушення. Справа в тому, що кожного року управління фіксувало на шахті нові порушення й, за підрахунками комітету Конгресу, за п’ять років таких порушень нарахували 265.

«Спроба «Метінвесту» спростувати матеріал про порушення вимог безпеки на його підприємствах – є простою маніпуляцією. Холдинг не називає жодного факту, який, на його думку, є «видумкою». Не надає жодного документу. До того ж, називає іншу компанію – «United coal company» щодо якої, дійсно, немає позову і яка не цікавить Конгрес. Тож, жодного факту, викладеного в матеріалі, холдинг не спростовує. Запити з проханням надати коментар журналісти направили на адресу компанії «Метінвест» за місяць до публікації матеріалу, але компанія відмовився від коментарів», – заявила авторка матеріалу журналістка Надія Бурдєй.

У листі «Метінвест» також повідомив про заходи, які компанія вживає задля підвищення безпеки праці своїх працівників: «Група «Метінвест» першою з українських компаній отримала міжнародний сертифікат Vision Zero. Це концепція якісно нового підходу до організації всієї системи охорони праці на підприємствах, яка слугує зниженню покажників виробничого травматизму і професійних захворювань. Сертифікат Vision Zero мають такі світові лідери, як RWE, CEMEX, AngloGold і TUV NORD. На всіх підприємствах групи «Метінвест» – в Україні, Болгарії, Італії, Великій Британії і США – діють Кардинальні правила щодо охорони праці й виробничої безпеки – зведення канонів, які рятують життя. Витрати групи на виробничу безпеку й охорону праці в 2018 році склали понад 95 мільйонів доларів. З 2014 року показники безпеки на шахті Affinity значно покращились».

Раніше «Схеми» показали, як в США компанії українського олігарха платять мільйони доларів у разі порушення вимог безпеки на своїх підприємствах, водночас в Україні до відповідальності найчастіше притягують хіба що пересічних працівників його заводу.

Також у розслідуванні «Монополіст «під прикриттям» журналісти розповіли, що холдинг «Метінвест» українського олігарха Ріната Ахметова й народного депутата Вадима Новинського став власником п’яти із восьми коксохімічних заводів, розташованих на підконтрольній Україні території. Така монополізація галузі відбувалась фактично із введенням в оману членів Антимонопольного комітету.

* – пізніше стало відомо, що у жовтні 2019 року суд закрив справу через відсутність правосуб'єктності подавати позов у Об'єднання працівників шахт Америки, але по суті суд не розглядав справу.

XS
SM
MD
LG