Доступність посилання

ТОП новини

Арахамія повернув гроші за поїздку в Давос, куди його запросив фонд Пінчука – «Схеми»


У березні Давид Арахамія повідомив, що по поверненні з Давосу «ухвалив рішення відшкодувати усі витрати». На уточнення журналістів «Схем», якій організації, нардеп не зміг відповісти
У березні Давид Арахамія повідомив, що по поверненні з Давосу «ухвалив рішення відшкодувати усі витрати». На уточнення журналістів «Схем», якій організації, нардеп не зміг відповісти

Голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія повернув гроші за поїздку в Давос на захід, організований Фондом Віктора Пінчука, оскільки він міг потрапити під дію антикорупційного законодавства. Оплата подорожі депутату третіми особами може бути розцінена як подарунок і передбачати адміністративну відповідальність та штраф. Водночас Арахамія відмовився конкретно назвати спонсора своєї подорожі, якому він повернув гроші. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») – «Давоський клуб олігарха».

Давид Арахамія отримав запрошення від організаторів Українського сніданку в Давосі – Фонду Віктора Пінчука – взяти участь у 50-му Всесвітньому економічному форумі, у тому числі, «у заходах, які щорічно організовуються у Давосі для пропагування України».

У ті дні, коли проходив захід, журналісти Радіо Свобода запитали у Арахамії, хто профінансував його поїздку до Давосу.

«У тому числі це підтримка Пінчука, але це колаборативно, вони там разом якось», – відповідав у січні голова президентської фракції.

Уже в березні Арахамія повідомив, що по поверненню «ухвалив рішення відшкодувати усі витрати». На уточнення журналістів «Схем», якій організації, нардеп не зміг відповісти.

«У мене є документи. Я повернув гроші. Здається там була 1100 з копійками євро. В мене документи, можете звернутись до мого прес-секретаря, вона надасть документи», – зазначив парламентар.

Пізніше помічник Арахамії передав журналістам документи, які свідчать про те, що голова фракції дійсно відшкодував витрати на поїздку – у сумі понад 26 тисяч гривень, що включає в себе оплату за авіаквитки та проживання у готелі.

Щоправда, у рахунку була зазначена туристична агенція, тобто – посередник. Яка організація профінансувала подорож з самого початку – так і не повідомили.

«Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія – один із небагатьох депутатів, який замість того, щоб оформити відрядження, як інші народні обранці, написав відпустку. Отже, оплата його подорожі – схоже, має всі ознаки подарунку і порушення антикорупційного законодавства», – йдеться у розслідуванні.

«Схеми» виявили, що більшість депутатів, які поїхали на запрошення Фонду Пінчука в Давос, попросили у спікера парламенту оформити їхню подорож, як відрядження.

«Саме такий крок дозволяє обійти антикорупційне законодавство. Інакше оплату подорожі депутатові приватним фондом можна було б трактувати як отримання подарунка. А це ризик штрафу та конфіскація подарунка», – підкреслюють у розслідуванні журналісти.

Нацагентство з питань протидії корупції вже розпочало перевірку щодо подорожі депутатів у Давос.

У дні проведення Всесвітнього економічного форуму фонд олігарха організовує традиційний захід – Український сніданок, партнерами якого, зазначено на офіційному сайті, є вищезгадані Horizon Capital, Western NIS Enterprise Fund, а також фонд «Відродження», Hillmont Partners та «Київстар».

У фонді «Відродження» повідомили, що зробили внесок у фінансування Українського сніданку в Давосі, але не займалися оплатою подорожніх витрат учасників, зокрема – народних депутатів: «Міжнародний фонд «Відродження» здійснив організаційний внесок у розмірі 30 тисяч доларів для покриття організаційних витрат українських заходів у Давосі, зокрема, насамперед, для забезпечення перебування на цих заходах представників «Відродження» та партнерів з числа представників громадянського суспільства».

Всі інші організації у відповідь на запит «Схем» зазначили, що не оплачували безпосередньо поїздки депутатів в Давос.

Єдина організація, яка не відповіла, чи оплатила депутатам подорож в Швейцарію – це Фонд Віктора Пінчука.

Раніше «Схеми» розповіли, як низка народних депутатів попросили оформити службове відрядження після того, як до них надійшло запрошення від фонду Віктора Пінчука відвідати організований олігархом захід у Давосі.

XS
SM
MD
LG