Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми» показали спосіб життя родин закарпатських митників під час реформи


Закарпатські митники із елітним майном незрозумілого походження, оформленим на родичів, успішно перейшли на роботу до нової митниці після початку ліквідації старої структури – Закарпатської митниці ДФС
Закарпатські митники із елітним майном незрозумілого походження, оформленим на родичів, успішно перейшли на роботу до нової митниці після початку ліквідації старої структури – Закарпатської митниці ДФС

Закарпатські митники із елітним майном незрозумілого походження, оформленим на родичів, успішно перейшли на роботу до нової митниці – Державної митної служби після початку ліквідації старої структури – Закарпатської митниці ДФС. Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Схеми в регіонах» – спільного проєкту програми «Схеми» та Інституту розвитку регіональної преси – «Гроші на кордоні. З життя закарпатських митників».

Журналісти встановили, що 24-річна донька Володимира Лазорика, який працював у Закарпатській митниці ДФС, а тепер – на митному пункті «Тиса» в Державній митній службі, є власницею низки нерухомого майна та автомобілів, походження яких важко пояснити. Єлизавета Лазорик власниця двох квартир, понад 100 квадратних метрів торговельних площ та двох недешевих автівок.

Перша автівка – Audi А6 2015 року випуску – в Єлизавети з’явилася у 2016 році, коли їй було 20. Це авто вона дає у користування батьку, про що її батько зазначав у своїй декларації. У 21 рік Єлизавета стала власницею іще однієї автівки – Audi А3. Ще за рік, у 2017, у доньки митника з’явилася квартира на Слов’янській набережній, в одному з найдорожчих клубних будинків Ужгорода.

У 2018 роки Єлизавета стала власницею понад 100 кв.м. торговельних площ на вулиці Підгірній в Ужгороді. А у 24 в Єлизавети з’явилася ще одна ужгородська квартира – у будинку на вулиці Бориса Тлехаса.

Водночас, у своєму резюме Єлизавета Лазорик зазначила, що працювала на посаді організатора конференцій з квітня 2017 року. А ще пів року тому погоджувалася змінити роботу івент-менеджера на іншу, де платять орієнтовно 12 тисяч гривень.

Єлизавета відмовилася пояснювати походження свого майна. А митник Володимир Лазорик зазначив: «Вона живе окремо від мене. Давним-давно. І я не маю вам нічого розказувати і пояснювати».

Журналісти виявили, що Ігор Стрічик, який працював у Закарпатській митниці ДФС, а тепер – на митному пункті «Ужгород» у Державній митній службі, користується автівкою Tesla-3. При цьому, відповідно до декларації, у власності митника з транспортних засобів є лише мопед. Tesla належить його дружині Олені Стрічик, і митник не вказує це авто у декларації. З Ігорем Стрічиком поспілкуватися журналістам не вдалося.

Журналісти також встановили, що заступник голови митниці ДФС Закарпаття Андрій Каращенко пов’язаний із бізнесом у Словаччині, його родичі – власники низки елітного майна. Як виявили журналісти, Андрій Каращенко має право представляти інтереси словацької фірми Sapient Consulting s.r.o., яка займається торгівлею, брокерською діяльністю та іншими видами діяльності.

За даними джерел журналістів у фіскальній службі, матір Каращенка Надія Никитюк починаючи з 1998 року офіційно заробила трохи більше ніж 123 тисяч гривень. Але при цьому жінка надавала в користування Андрію Каращенку Lexus RX350, подарувала майже 2 мільйона гривень, і купила квартиру й гараж у Києві. Никитюк відмовилася пояснювати журналістам, звідки взяла на це кошти.

Ольга Каращенко, яку в деклараціях за 2017 та 2018 роки Андрій Каращенко вказує як дружину, у соцмережах викладає фото з брендовими прикрасами, вартість кожної з яких може перевищувати кілька тисяч євро. До прикладу, сережки Van Cleef чи браслет «цвях» Cartier.

Під час реформи митниці Андрій Каращенко не був переведений до новоствореної Державної митної служби, яку очолює Максим Нефьодов, утім, залишився на керівній посаді у структурі Державної фіскальної служби, яка досі не ліквідована.

XS
SM
MD
LG