Доступність посилання

ТОП новини

Президент Радіо Свобода вимагає ретельного розслідування нападу на журналістів «Схем» в аеропорту «Київ»


Охоронці Віктора Медведчука перешкоджають роботі журналістів програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»)
Охоронці Віктора Медведчука перешкоджають роботі журналістів програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»)

Президент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Том Кент вимагає ретельного розслідування нападу на журналістів програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») в аеропорту «Київ».

«Ми вимагаємо ретельного розслідування задля виявлення винних і притягнення їх до відповідальності, а також гідної реакції влади для припинення цих нападів і забезпечення умов, щоб наші журналісти могли безпечно й без страху виконувати свою роботу», – заявив Том Кент.

Він переконаний, що останній напад мав на меті залякування і обмеження роботи журналістів.

Сьогодні прокуратура Києва почала кримінальне провадження за фактом перешкоджання роботі знімальної групи програми «Схеми». Головний редактор програми Наталка Седлецька наголосила, що слідству доведеться дати оцінку і бездіяльності працівників Національної поліції, які були присутні під час нападу, але стояли осторонь і не втрутились.

Увечері 7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» поблизу Жулян, коли туди прилетів приватний борт лідера організації «Український вибір» Віктора Медведчука, охоронці підприємця скоїли напад на знімальну групу програми журналістських розслідувань «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

Із відео, опублікованого журналістами, видно, як охоронці підприємця у масках і балаклавах кинулися до знімальної групи і почали застосовувати силу: штовхали, били ліктями, ставили підніжки і кілька разів вибили камеру з рук оператора. Також охоронці засліплювали камеру спеціальним ліхтарем. Усе це відбувалося в публічному місці по вулиці Медова, біля VIP-терміналу.

На відео також зафіксований кортеж Віктора Медведчука, який від’їжджав від терміналу. Під час виїзду охоронці побігли до знімальної групи, щоб перешкодити зйомкам, у цей момент автомобілі Медведчука швидко залишили територію аеропорту.

При цьому біля VIP-терміналу перебували співробітники Нацполіції. Вони жодним чином не спробували втрутитися у цей інцидент. Це також зафіксовано журналістами програми «Схеми».

Національна спілка журналістів України засудила напад на журналістів.

Офіс Віктора Медведчука поки що ніяк не коментує інцидент.

Віктор Медведчук, підприємець, лідер проросійської організації «Український вибір» і кум президента Росії Володимира Путіна, є також представником України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, яка займається, зокрема, визволенням заручників.

Ще 2016 року голова Служби безпеки України Василь Грицак підтверджував, що Віктор Медведчук у зв’язку з цим періодично літає власним літаком безпосередньо з України до Москви, хоча загалом через агресію Росії проти України діє заборона на пряме авіаційне сполучення між двома країнами, яку наклав Київ, а у відповідь і Москва.

XS
SM
MD
LG