Доступність посилання

ТОП новини

У Порошенка не можуть визначитись, чи підпадають під люстрацію керівники двох областей – «Схеми»


Керівник Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко і керівник Луганської ВЦА Юрій Гарбуз
Керівник Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко і керівник Луганської ВЦА Юрій Гарбуз

Адміністрація президента України понад три роки не може з’ясувати, чи підпадає під дію закону «Про очищення влади» чинний голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко та майже два роки не визначать, чи підпадає під люстрацію голова Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз. Про це йдеться у матеріалі «Недолюстровані» журналістів програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»).

При цьому, обидва керівники областей потрапляють під дію закону «Про очищення влади», йдеться в матеріалі. І Кузьменко, і Гарбуз працювали на посадах голів райдержадміністрацій в часи президентства Віктора Януковича, що мало б заборонити їм обіймати будь-які державні пости на 10 років – тобто, до 2024 року.

Процес перевірки щодо голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Кузьменка з боку Адміністрації президента мав стартувати ще у 2014 році, коли він був призначений на посаду президентським указом.

Голову Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза почали перевіряти ще з травня 2016 року.

У відповідь на запит «Схем» в Адміністрації президента не повідомили, ані скільки часу триває люстраційна перевірка щодо цих двох посадовців, ані про причини затримки її результатів.

«Питання щодо застосування положень закону України «Про очищення влади» стосовно Ю.Гарбуза [...] С.А Кузьменка знаходяться на відповідному розгляді», – зазначили у прес-службі Адміністрації президента.

І Юрій Гарбуз, і Сергій Кузьменко за ознаками підпадають під дію люстраційного закону – підтвердила «Схемам» директорка департаменту з питань люстрації Мінюсту Анастасія Задорожна. Однак обидва вони не були звільнені і продовжують обіймати державні посади.

Задорожна також зазначила, що зазвичай люстраційна перевірка триває до двох місяців.

Анастасія Задорожна
Анастасія Задорожна

Відповідальним в Адміністрації президента за здійснення люстраційної перевірки щодо голів облдержадміністрацій є головний департамент регіональної та кадрової політики, який очолює Наталія Анненкова. Відповідати про причини затяжної люстраційної перевірки щодо окремих високопосадовців вона відмовилася.

Наталя Аненнкова
Наталя Аненнкова

Випадків, коли посадовець потрапляє під дію люстраційного закону, але й далі продовжує обіймати державну посаду – небагато, але «вони вражають своїм цинізмом», – заявив голова Громадської ради з питань люстрації при Мін’юсті Тетяна Козаченко.

«Це свідчить лише про те, що це не їхня власна воля – перебувати і далі на їхніх посадах. Якщо вони там є, то це означає, що вони повинні або потрібні комусь вище. Саме президент України призначає і звільняє керівників районних і обласних адміністрацій. Наприклад, той самий Кузьменко, який очолює Кіровоградську ОДА, – підпадає під люстрацію. Та президент його не звільнив. Більше того, коли він був депутатом, то голосував за закони «16 січня», тобто тут є ще й моральний аспект. І ці люди нині очолюють, наприклад, цілу область», – говорить вона.

«Схеми» звернулися за коментарем також безпосередньо до Сергія Кузьменка, однак у відповідь у листі за підписом його заступника зазначали лише, що перевіркою займаються ті, хто і звільняє, тобто президент України і його адміністрація.

У свою чергу, очільник Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз вважає, що він не підпадає під люстрацію. «Схемам» надійшов лист-коментар за підписом його заступника. У ньому йдеться про те, що на початку лютого 2014 року Юрій Гарбуз написав заяву на звільнення із посади голови Міловської райдержадміністрації, але з невідомих причин його звільнили лише через два місяці.

XS
SM
MD
LG