Доступність посилання

ТОП новини

Захист екс-судді Чауса наполягатиме на наданні йому політичного притулку в Молдові – «Схеми»


Колишній суддя Дніпровського районного суду міста Києва Микола Чаус біля будівлі суду в Кишиневі
Колишній суддя Дніпровського районного суду міста Києва Микола Чаус біля будівлі суду в Кишиневі

Захист колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, якого в Україні підозрюють у хабарництві, заявляє про намір оскаржувати рішення не надавати йому політичного притулку у Молдові. Про це журналістам Радіо Свобода повідомив адвокат Чауса Юліан Балан у приміщенні суду у Кишиневі.

«У мого підзахисного є законні підстави (щоб отримати політичний притулок, – ред.), але більше я не буду коментувати», – коротко зазначив захисник.

Сьогодні, 19 лютого, був запланований розгляд позову Миколи Чауса до Адміністрації президента Молдови з вимогою переглянути рішення Комісії з питань громадянства про відмову у наданні політичного притулку українському судді.

Проте у призначений день журналісти Радіо Свобода знайшли на дверях оголошення про те, що через вагітність судді справи будуть перерозподілені або відкладені.

Разом з тим, за словами адвоката Чауса, у разі, якщо засідання відбудеться та рішення буде не на користь його підзахисного, його будуть оскаржувати і надалі.

«Якщо суд відхилить наш позов, ми будемо оскаржувати це надалі в Апеляційному суді», – повідомив Юліан Балан.

Це не вперше, коли судове засідання у справі судді-втікача Чауса переносять. Перше засідання з приводу розгляду позову українського судді було призначене на 19 листопада 2017 року, але не відбулося «з технічних причин».

Сам Микола Чаус у приміщення суду не зайшов. Журналісти зустріли його на вулиці, перед будівлею суду. Від коментарів колишній суддя відмовився.

За даними Національного антикорупційного бюро України, 9 серпня 2016 року детективи викрили суддю Чауса в одержанні неправомірної вигоди в розмірі 150 тисяч доларів. Ці кошти виявили у двох скляних банках. Одну з них суддя особисто закопував у дворі власного приватного домоволодіння.

Верховна Рада 6 вересня 2016 року підтримала подання Генеральної прокуратури України про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) судді. З 11 листопада 2016 року Микола Чаус перебував у міжнародному розшуку за лінією Інтерполу з метою арешту та подальшої екстрадиції в Україну.

1 березня 2017 року Чауса затримали в Молдові. Одразу після цього Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила про наміри вимагати видачі його Україні для проведення досудового розслідування відповідно до законодавства. На початку березня минулого року документи на екстрадиційний арешт судді направлено молдовській стороні.

У листопаді 2017 року Вища рада правосуддя звільнила Миколу Чауса з посади судді Дніпровського районного суду міста Києва, бо 1 вересня 2016 року у судді закінчилася відпустка, однак після цього він на роботі не з’являвся.

XS
SM
MD
LG