Доступність посилання

ТОП новини

Лех Валенса висуває Олега Сенцова на Нобелівську премію миру – заява


Лех Валенса
Лех Валенса

Колишній президент Польщі Лех Валенса висунув кандидатуру українського режисера Олега Сенцова на Нобелівську премію миру. Заяву Валенси, який відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії, передала Радіо Свобода кінопродюсер Анна Паленчук, яка, за її словами, дізналася про це від польського кінопродюсера Даріуша Яблонськи.

У своїй заяві Лех Валенса нагадує, що Олег Сенцов підтримав «Євромайдан» на захист України як частини демократичної Європи, він мирно протестував проти анексії Росії рідного Криму, а потім був заарештований російськими спецслужбами. У подальшому Сенцов був засуджений до 20 років за звинуваченням у тероризмі в результаті судового розгляду, який Amnesty International та інші правозахисні організації називають несправедливим і незаконним. А нині Сенцов понад 100 днів голодує, вимагаючи звільнення усіх українських політичних в’язнів у Росії, не звертаючись щодо власного звільнення, йдеться у заяві Леха Валенси.

«Олег Сенцов, на моє глибоке переконання, втілює всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи боротьби, відмова від ненависті, дії для зміцнення братерства між народами і самопожертва на користь інших несправедливо скривджених людей – це все риси, гідні найвищого визнання вільного світу», – наголошує Валенса.

Екс-президент Польщі закликає усіх людей доброї волі допомогти звільнити Олега Сенцова і висуває його на Нобелівську премію миру.

Лех Валенса – співзасновник і перший керівник профспілки «Солідарність», яка боролася в комуністичній Польщі за зміни, після демократичних перетворень в країні був обраний президентом. Він – лауреат Нобелівської премії миру 1983 року.

Олег Сенцов засуджений в Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. Понад 100 днів він тримає голодування, вимагаючи звільнити з російських в’язниць українських політв’язнів.

Читайте також: Росія відмовилася помилувати Сенцова на прохання архієпископа Климента – правозахисники

Наближений до Кремля український політик Віктор Медведчук заявляв, що наразі переговори про звільнення режисера зупинилися.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти у всьому світі.

За даними правозахисників, на території Росії й анексованого нею Криму перебувають 70 українських політв’язнів.

XS
SM
MD
LG