Доступність посилання

ТОП новини

Сербія розпочала розслідування через відео з імовірним російським шпигуном


Президент Сербії Александар Вучич
Президент Сербії Александар Вучич

Влада Сербії розпочала розслідування можливого вербування сербського високопосадовця співробітником російських спецслужб. Президент країни Александар Вучич доручив Агентству військової безпеки перевірити відповідний відеозапис, опублікований у загальному доступі кілька днів тому. На цих кадрах імовірний російський розвідник передає гроші сербському агенту.

Спецслужби країни вже підтвердили справжність запису, передає Радіо і телебачення Сербії. За даними журналіста Христо Гроздєва, який співпрацює з групою розслідувачів Bellingcat, на відео зафіксований заступник військового аташе в Белграді, співробітник російської військової розвідки Георгій Клебан. Людина, якій він передає гроші в Белграді, імовірно є офіцером сербської розвідки. Його обличчя на відео розмите.

Очікується, що 21 листопада президент Сербії обговорить ситуацію з керівництвом розвідки, контррозвідки, а також Генштабу Збройних сил країни. Після цього будуть оприлюднені деталі, заявив міністр оборони Александар Вулин. Він назвав ситуацію серйозною і зазначив, що бачить за цим спробу завадити тому, щоб Сербія залишалася нейтральною країною.

Між Москвою і Белградом склалися міцні політичні та економічні зв’язки. Кремль підтримує Сербію у відмові визнати незалежність Косова, а на озброєнні сербської армії стоять російська техніка. У посольстві Росії в Белграді інформацію про можливе вербування високопоставленого сербського чиновника поки не коментували.

XS
SM
MD
LG