Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії обрали новий уряд, його знову очолює Ана Брнабич


Уряд очолила Ана Брнабич, котра була премʼєром упродовж минулих чотирьох років
Уряд очолила Ана Брнабич, котра була премʼєром упродовж минулих чотирьох років

Парламент Сербії після дводенних дебатів обрав новий уряд – його очолила Ана Брнабич, котра була премʼєром упродовж минулих чотирьох років, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Більшість з 28 міністерських посад мають Прогресивна партія президента Александра Вучича та її коаліційні партнери соціалісти. Лідер останніх Івіца Дачич став заступником голови уряду й міністром закордонних справ.

Міністерство внутрішніх справ очолив Братислав Ґашич, котрий свого часу був керівником Безпеково-інформативної агенції.

Ана Брнабич – перша жінка на чолі уряду Сербія та перший політичний діяч, котрий не приховує, що живе в подружжі з жінкою. В Сербії досі не легалізовані одностатеві шлюби, оскільки проти цього виступає ієрархія Сербської православної церкви.

За новий уряд проголосували 153, проти – 68 депутатів.

Брнабич наголосила, що основним завданням її влади буде збереження стабільності «в час, коли людству загрожує третя світова війна», а на внутрішньому плані – стабільність енергетичного сектору. Вона виступила за діалог з Косовом, без будь-яких уточнень про що Белград пропонує вести переговори.

Депутати від опозиції в дебатах стверджували, що урядом, як і в минулому, керуватиме президент Вучич.

Парламентські вибори відбулися на початку квітня. Ні президент, ні премʼєр не відповіли на питання опозиції чому коаліція, яка має більшість, шість місяців зволікала з формування виконавчої влади.

Сербія досі відхиляла вимогу Європейського союзу запровадити санкції проти Російської Федерації, хоча глава держави й голова уряду постійно заявляють про намір країни продовжити європейський шлях.

XS
SM
MD
LG